Naslovnica BiH ZHK: Nema novih slučajeva koronavirusa

ZHK: Nema novih slučajeva koronavirusa

606
foto: Fena

Široki Brijeg — Štab civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) izvijestio je kako do danas u 13 sati nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom u tom kantonu.

“Prema zadnjim ažuriranim podacima u tom kantonu ukupno su 32 osobe pozitivne na koronavirus. U Širokom Brijegu 23, u Grudama pet i u Posušju četiri. Ukupno se u samoizolaciji nalazi 968 osoba, 154 osobe u Grudama, 184 u Ljubuškom, 311 osoba u Posušju i 319 u Širokom Brijegu”, kazali su iz Štaba na press-konferenciji.

Prosjek oboljelih osoba je 53 godine, a 53 posto zaraženih su žene. Četiri osobe imaju manje od 24 godine, 16 osoba je između 25 i 65, a njih deset starije je od 65 godina. U tom kantonu zabilježena su i dva smrtna slučaja uzrokovana virusom covid-19.

“Što se tiče zaraženog policajca koji je bio povezan s klasterom u Čitluku, on je dobro i već se osam dana nalazi u samoizolaciji”, izjavio je novinarima ministar MUP-a ZHK-a David Grbavac, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Prema riječima ministra zdravstva ZHK-a Tomislava Pejića, u ZHK su aktivna tri žarišta kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

“Riječ je o Grudama, mjestu Jare (Široki Brijeg), dok je treći direktno povezan s Čitlukom”, kazao je ministar Pejić i dodao kako su uzeti svi primarni i sekundarni kontakti svih inficiranih.

On se osvrnuo i na zaštitne maske istakavši da ako se one pravilno koriste mogu nezaražene zaštititi od mehaničkog prenosa. “Kinezi su nosili maske i imaju znatno manju smrtnost”, ustvrdio je Pejić.

Direktor Uprave civilne zaštite ZHK Drago Martinović kazao je kako su u lokalnim samoupravama tog kantona spremna četiri izolatorija, a dva od njih će već sutra biti potpuno spremna za prijem bolesnika kojima je potreban smještaj. Riječ je o sportskim dvoranama u gradovima Širokom Brijegu i Ljubuškom, odnosno u općinama Posušje i Grude.

Predsjednik Vlade ZHK Zdenko Ćosić na konferenciji je najavio formiranje ekspertnog tima za pomoć privrednicima u ZHK.

“Predložit će se mjere za pomoć, za rasterećenje naše privrede, onoliko koliko je to u budžetskim okvirima, a moramo vidjeti i kakve je mjere pripremila federalna vlada jer se to direktno odnosi i na nas”, rekao je Ćosić i dodao da je svima cilj da posljedice koje će se osjetiti budu podnošljive.

Članovi Štaba podsjetili su kako je trgovinama u ZHK produženo radno vrijeme i to radnim danima do 18 sati, subotom do 13 sati, a nedjeljom je zabranjen rad svim trgovinama, osim apotekama i pekarama do 12 sati.

(StarMo)