Naslovnica BiH ZHK: Nema novih pozitivnih na koronavirus

ZHK: Nema novih pozitivnih na koronavirus

181
foto arhiva - ilustracija

Široki Brijeg — Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) izvjestio je kako nijedna prethodnog dana testirana osoba nije bila pozitivna na prisustvo korona virusa, saopšteno je kasno sinoć iz Štaba civilne zaštite ZHK-a.

Do sada je u ZHK 76 osoba bilo pozitivno na prisustvo korona virusa. S područja Širokog Brijega je 59 osoba, 13 iz Gruda i 4 osobe iz Posušja. U samoizolaciji se trenutno nalazi 383 osobe, a do sada je oporavljena 31 osoba, navodi se u izvještaju Štaba CZ-e ZHK-a.

Štab civilne zaštite ZHK danas će na sjednici raspravljati o usklađivanju svojih naredbi sa komandama koje je u srijedu tokom dana donio Federalni štab, a tiču se zabrane kretanja od 1. do 3. maja i dozvole za rad obrtnicima, trgovinama na veliko i malo.

Predloženo je da početak rada obrtnika, trgovina na malo i veliko kojima trenutno nije dozvoljen rad, bude od 4. maja, kako bi bili u mogućnosti prilagoditi se novonastalim uslovima rada.

Jedna od predloženih tačaka današnje sjednice je i naređenje Upravi za inspekcijske poslove ZHK da izvrše maksimalne napore u kontroli provođenja epidemiloških mjera kao što je nošenje maske, vizira, šala ili slično, održavanje distance i svih drugih propisanih epidemioloških mjera, kako bi se rizik obolijevanja smanjio na najmanju moguću mjeru.

Prema prijedlogu biti će naložena i pojačana kontrola rada objekata koji ne posjeduju valjane dozvole za rad ili nemaju prijavljenu djelatnost, stoji u saopštenju.

(StarMo)