Naslovnica BiH ZHK: Još pet novozaraženih osoba

ZHK: Još pet novozaraženih osoba

184

Grude — U protekla 24 sata na području Zapadnohercegovačkog kantona na prisustvo koronavirusa testirano je 29 osoba, od čega su 2 osobe retestirane.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 5 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa, iz Širokog Brijega 2, te Gruda 3 osobe, saopštio je Zavod za javno zdravstvo ZHK-a.

Tokom vikenda u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od COVID-19 preminule su 3 muške osobe iz Ljubuškog, rođene 1931. ,1940. i 1954. godine.

Od prisustva koronavirusa oporavilo se 13 osoba, iz Širokog Brijega 2, Ljubuškog 9, te Gruda i Posušja po 1 osoba.

U samoizolaciji nalaze se 492 osobe, dok je 10 osoba izašlo iz samoizolacije.

Na području ZHK na prisustvo koronavirusa pozitivno je 280 osoba i to iz Širokog Brijega 73, Ljubuškog 119, Gruda 74, te Posušja 14.

U proteklom vikendu u ZHK dogodio se prodor COVID-19 virusa u Dom za starije i nemoćne “VITA“ u Grudama, navode iz ZZJZ-a ZHK-a.

Nakon potvrde prvo zaražene osobe PCR testom učinjen je epidemiološki uviđaj, testirano je osoblje i korisnici doma, te su zaraženi odvojeni od zdravih korisnika.

Od ukupno zaraženih 19 korisnika jedna starija ženska osoba je zbog srednje teške kliničke slike i komorbiditeta upućena u COVID bolnicu SKB Mostar, te je prema posljednjim informacijama stabilna, a drugi štićenici su pod zdravstvenim nadzorom i njihovo zdravstveno stanje je prema informacijama medicinskog osoblja dobro.

Prema trenutnim informacijama, prodor u starački dom se dogodio preko asimptomatskog osoblja, što bi u narednom periodu trebalo i potvrditi zaključivanjem epidemiološkog uviđaja.

Odmah po potvrdi prodora virusa učinjena je protivepidemijska dezinfekcija i sve druge mjere potrebne za zaustavljanje širenja virusa Domom za starije i nemoćne, “VITA“ Grude, saopšteno je iz ZZJZ-a ZHK-a.

(StarMo)