Naslovnica Život ZHK: Budžet veći za 6 miliona KM

ZHK: Budžet veći za 6 miliona KM

350

Široki Brijeg — Skupština Zapadnohercegovačkog kantona usvojila je u ponedjeljak budžet za 2020. godinu u visini od 92 miliona maraka, te je veći za 6 miliona maraka u odnosu na budžet za 2019. godinu.

Prema riječima predsjednika Vlade ZHK-a Zdenka Ćosića, to uvećanje budžeta se odnosi za obračun plata, te izdvajanja za privredu, poljoprivredu, porodiljne, boračke naknade i drugo.

Kantonalni ministar finansija Toni Kraljević je istakao kako su povećanja za poljoprivredu veća za dvjesta hiljada maraka.

“Imamo u budžetu povećanje za poljoprivredu sa milion i 200 na milion i 400 hiljada maraka, a to je znatno povećanje koje će olakšati rad poljoprivrednicima na području našeg kantona”, kazao je Kraljević, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

Povećanjem udjela budžeta za poljoprivredu su zadovoljni i zastupnici opozicije čiji je zahtjev, kako ističu, uvažen.

Inače, budžetskim korisnicima povećane su plate za pet posto, a uvećana su izdvajanja za porodiljno, branitelje, prviredu i dr., te su tako uvaženi i zahtjevi većine skupštinskih zastupnika.

U budžetu za iduću godinu osigurano je i 400 hiljada maraka za nabavku udžbenika te sredstva za prevoz učenika na području ZHK-a.

(StarMo)