Naslovnica BiH Zenica: Rudari “u neposluhu” traže debolokadu računa…

Zenica: Rudari “u neposluhu” traže debolokadu računa…

159
foto arhiva

Zenica — Tridesetak rudara pogona “Stara jama” Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica okupilo se danas pred zgradom Gradske uprave Zenica, kako bi razgovarali s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem o deblokadi računa preduzeća – kazao je u izjavi za Fenu rudar Mehrudin Mahmić.

On je napomenuo kako su, od kraja prošle sedmice, stupili u radnički neposluh, jer im 5.januara nije isplaćena naknada za topli obrok.

-Svi mi imamo porodice i hranimo ih od toga. Nismo dobili topli obrok, niko nam ništa ne odgovara i došli smo, čekamo gradonačelnika. Navodno su rekli da je Grad Zenica blokirao račun preduzeća pa da vidimo sa njim. Čovjek je, kako saznajemo, u petak zvao našu direkciju, ali niko nije htio doći – kazao je Mahmić, koji je dodao kako su samovoljno došli na razgovor u GU Zenica.

Dodao je i kako Sindikat preduzeća, koji je najavio održavanje generalnog štrajka, za 15 januar, ne podržava njihovu obustavu rada.

– Oni su štrajk najavili za 15., ali je taj dan subota pa su pomjerili za 17.januar. Ne znaju ni oni koji je to dan.

Sindikat neće da čuje za nas, a sve su to članovi Sindikata. Došli smo samovoljno, da s čovjekom razgovaramo mi. Čekamo da dođu, da nas pozovu u salu i da razgovaramo – kaže Mahmić.

(StarMo)