Naslovnica BiH Zenica: Otkrivena Bilinopoljska izjava

Zenica: Otkrivena Bilinopoljska izjava

375
foto: FTV

Zenica — U Parku Kulina bana u Zenici, na 818. godišnjicu od njenog potpisivanja, upriličeno je otkrivanje Bilinopoljske izjave, jednog od najznačajnijih dokumenata Bosne i Hercegovine koji svjedoči o njenoj višestoljetnoj državnosti.

Uz već ranije postavljenu Povelju Kulina bana i Ploču Velikog sudije Gradiše, ova izjava upotpunila je ambijent parka koji predstavlja iznimni historijski značaj, kako za Zenicu tako i za čitavu Bosnu i Hercegovinu.

“Time smo zaokružili naš bliži cilj i na taj način omogućili našim građanima, učenicima, studentima, našim gostima, turistima da na ovom mjestu mogu da spoznaju našu prošlost, da je čuvamo i njegujemo”, istakao je Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenica.

Važnosti Bilinopoljske izjave leži u činjenici da je njome izbjegnut Križarski rat na tadašnju banovinu, a potpisana je upravo na mjestu sadašnjeg Parka Kulina bana.

“Mi ovdje nemamo vojsku nego pregovore, diplomatiju, mudrost i sve su ovo činjenice koje nama ukazuju da mi, koji smo ljudi s ovih prostora, da se ponosimo našim precima”, rekao je Amir Ismić, doktor historijskih nauka.


Iz Foruma građana Zenice ističu da su u projektu stvaranja historijskog parka učestovale gradske i kantonalne vlasti.

“Obećali su da će konačno učestvovati u tome da napravimo međunarodni konkurs na kome bismo napravili idejno rješenje kompletnog parka koji bi sutra trebao postati historijski park”, navodi Vladimir Franjić, predsjednik Skupštine Foruma građana Zenica.

“Ovdje se radi o raspoznavanju, prepoznavanju naše tradicije, odnosno izvora naše bosanskohercegovačke kulture”, kaže Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

“Ovo sve pokazuje da Bosna ne postoji od Dejtona, ona postoji već hiljade godina”, ističe gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Park Kulina bana zajedno sa historijskim eksponatima ostaje generacijama koje dolaze da u njemu uče o historiji svoje domovine, prenosi federalna.ba.

(StarMo)