Naslovnica Život “#ŽeneBiH” u mostarskom Američkom kutku

“#ŽeneBiH” u mostarskom Američkom kutku

322

Mostar — U organizaciji Američkog kutka Mostar u petak 20. 12. 2019. godine u 18 sati, u Američkom kutku Mostar (Gimnazija Mostar, Španski trg 1), bit će upriličena promocija knjige #ŽeneBiH, autorica Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić.

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH.

Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH, saopćili su organizatori.

Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima.

O knjizi će na promociji govoriti autorice knjige Masha Durkalić i Hatidža Gušić. Razgovor će moderirati magistrica Ženskih studija Anja Jerković i koordinatorica Američkog kutka Marina Đapić, najavili su organizatori.

(StraMo)