Naslovnica Mostarski izbori 2020 “Žene u BiH slabo su zastupljene u politici”

“Žene u BiH slabo su zastupljene u politici”

216
foto arhiva

Mostar — Iako žene čine 51 posto stanovništva u BiH one su slabo zastupljene u politici pa tako i kod donošenja odluka, kazala je u srijedu zamjenica britanskog ambasadora u BiH Ruth Wiseman tokom javne diskusije na temu “Mostarski izbori: Koliko je povjerenje u žene kandidatkinje” koja se održala preko Zoom aplikacije.

Navela je kako su 2016. na lokalnim izborima samo 18 posto izabranih vijećnika bile žene, a što se tiče ovogodišnjih lokalnih izbora, kako je kazala, ponovno se ukazuje mali napredak u smislu zastupljenosti žena u politici.

“Dakle, došlo je do povećanja od 1 posto između 2012. i 2016. godine. Sada je broj izabranih načelnika odnosno načelnica općina još niži, od ukupno 140 načelničkih pozicija u cijeloj BiH na samo 4 se nalaze žene i sve one u Republici Srpskoj”, istaknula je Wiseman, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Podaci pokazuju i nekoliko potencijalno ohrabrujućih trendova, broj žena kandidata koje su bile na čelu listi za vijeća se povećao sa 29 na 46 u Federaciji BiH, a u RS-u s 21 na 26.

Po njezinim riječima, veća razina sudjelovanja žena u politici donosi bolje rezultate za društvo u cjelini.

“Žena u politici će vrlo vjerojatno dati prioritet javnim dobrima i uslugama od kojih korist ima cijela zajednica, kao što je unaprjeđenje zdravstvenih usluga te kvalitetnije obrazovanje. Nedostatak žena na pozicijama na kojima se donose odluke u BiH se negativno odražava na ljudska prava, prosperitet i uspješnost “, zaključila je Wiseman.

Smatra kako se ne glasuje za žene jer one u medijima nisu zastupljeni podjednako kao muškarci te iz razloga što žene rijetko imaju priliku biti dio stranačkih struktura.

“Često se reduciraju na stereotipne slike i fokus je uglavnom na njihovom izgledu ili privatnom životu i u svakom slučaju se uzimaju manje ozbiljno nego muški kandidati”, istaknula je zamjenica britanskog ambasadora u BiH.

Apelirala je na Mostarke i Mostarce da konačno nakon 12. godina izađu i glasuju na lokalnim izborima.

Ispred Westminster fondacija za demokraciju, koja je organizator diskusije, Azra Dizdar kazala je kako je sudjelovanje žena u politici puno više od ispunjavanja kvote jer istraživanja pokazuju “da kada imamo žene koje učestvuju u donošenju odluka imamo benefite za cijelu zajednicu”.

– Razgovorima s ove 4 žene vidim koje potencijale one imaju za grad Mostar – istaknula je Dizdar. Naime, u diskusiji su sudjelovale i kandidatkinje, i to iz Naše stranke Boška Ćavar, iz SDP-a Emina Ćorić, iz SDA Dalida Demirović, te iz HDZ-a BiH Snježana Brkić koje su govorile o tome što ih je motiviralo da se politički angažiraju, te o predrasudama s kojima se kao žene suočavaju.

Nedim Hogić sa Sveučilišta Sv. Ana iz Pise tijekom diskusije govorio je o općim trendovima zastupljenosti žena u BiH te o listama za Mostar. Naglasio je, između ostalog, kako stranke zadovoljavaju zakonske kvote, ali da se ne ide preko kvota. Kazao je i kako ga raduje trend rasta zastupljenosti žena u velikim strankama u BiH.

Inače, Mostarke i Mostarci će konačno 20. decembra 2020. godine ostvariti svoje pravo da glasuju na lokalnim izborima, a bira se 35 vijećnika, odnosno vijećnica.

(StarMo)