Naslovnica Život Željka Cvijanović i “Nemanjići” na početku Šantićevih večeri u Mostaru

Željka Cvijanović i “Nemanjići” na početku Šantićevih večeri u Mostaru

228
foto: ilustracija

Mostar — Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo “Gusle” i ove godine organiziraju tradicionalne Šantićeve večeri poezije.

Svečano otvaranje 101. izdanja te manifestacije predviđeno je u nedjelju, 11. oktobra, u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 18 sati, a Šantićeve večeri poezije otvorit će predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

– Šantićeve večeri poezije izrasle su u prepooznatljivu kulturnu manifestaciju koja je izišla iz okvira pjesničkih večeri, pa tako i ove godine u sedam dana imamo različite kulturne događaje, pjesničke večeri, predstavljanja knjiga, predavanje i izložbe – kazala je na konferenciji za novinare predsjednica organizacijskog odbora Sanja Bjelica Šagovnović, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Prema njenim riječima, Šantičeve večeri poezije i ove će godine biti mjesto susreta i saradnje, a s obzirom na epidemiološku situaciju događaji na kojima se očekuje veći broj posjetilaca bit će održani na otvorenom.

Na samom otvaranju manifestacije bit će upriličena izložba pod nazivom “Nemanjići – rađanje kraljevine” i muzičko-poetska večer “Nemanjići u Šantićevoj poeziji”. Radi se o izložbi kostima koji su rađeni za televizijsku seriju “Nemanjići”, koju je snimao RTS-a u povodu 800 godina srpskog kraljevstva i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Istog dana planirana je i promocija knjige “100 Sizifovih pravopisnih pravila” te otvaranje izložbe Bojana Jokanovića “Sizif u borbi za ćirilicu i pravopis”, kao i početak Prosvjetine škole srpskog jezika, historije i kulture.

Manifestacija se nastavlja 12. oktobra u 19 sati na porti Stare crkve u Bjelušinama, dodjelom Prosvjetine stipendije “Vladimir Ćorović”, predavanjem Borjana Mitrovića “Značaj Alekse Šantića u nastavi srpske književnosti” te nastupom etno grupe “Sveti Dimitrije”.

Borjan Mitrović isto će predavanje održati i dan kasnije u Nevesinju. Predavanje i poetska večer “Nevesinje – Šantićeva druga kuća” održat će se u 19 sati u Galeriji “Nevesinje” u organizaciji SPKD Prosvjeta Nevesinje i Narodne biblioteke Nevesinje.

Program u Mostaru nastavlja se u srijedu, 14. oktobra, u 19 sati u Vladičanskom dvoru, gdje će biti predstavljena knjiga Gedeona Stajića “Hercegovački vijenac” te pjesnička večer na kojoj učestvuju pjesnici Đorđe Dabarčić, Sreten Vidaković, Novica Telebak, Radoslav Milošević, Dobroslav Ćuk i Zdravka Babić.

Izložba “Stripovijetke – pripovijetka Petra Kočića Jablan u stripu”, predstavljanje monografije “Stripovijetke” te knjige “Petar Kočić – život i rad” u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske planirani su za 16. oktobra u 19 sati u Vladičanskom dvoru. O monografiji i knjizi govorit će Ljilja Petrović Zečić i Zoran Pejašinović.

Šantićeve večeri poezije bit će zatvorene 18. oktobra izložbom dokumentarne građe “Mostarski književni krug”, autora Zlatka Serdarevića. Izložba je planirana u 19 sati u Vladičanskom dvoru.

(StarMo)