Naslovnica Mostar “Želimo rad, a ne ‘socijalu'”

“Želimo rad, a ne ‘socijalu'”

785

Mostar — Predstavnici organizacija osoba s invaliditetom, koji su se u utorak okupili u Mostaru u povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, poslali su javnosti poruku kako žele biti vidljivi i aktivni članovi društva, te da žele i mogu raditi, samo im treba pružiti priliku.

Predstavnica Aktive mladih Koalicije organizacija osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo Ira Adilagić kazala je kako mlade osobe s invaliditetom mogu i žele biti aktivno uključeni u stvaranje inkluzivnog društva i tako doprinijeti ostvarenju ciljeva održivog razvoja.

“Posebno smo sretni što smo se danas ovdje okupili i na taj način kao mlade osobe zauzeli ulogu u društvu i u promoviranju i poštivanju ljudskih prava osoba s invaliditetom. Borimo se i pokušavamo dostići principe modernog društva i postići da osobe s invaliditetom ostvare potpuno učešće u društvu”, navela je Adilagić.

Dodala je kako je komunikacija ključna da bi se ti ciljevi i ostvarili.

“Tek uz dobru komunikaciju između osoba s invaliditetom i samog društva možemo postići bolje međusobno razumijevanje, a ako se bolje međusobno razumijemo i upoznamo onda možemo pomicati granice koje su šturo postavljene u našem društvu, a tiču se predrasuda i diskriminacije koja je još uvijek prisutna. Pomicanjem granica dostižemo ciljeve koji se traže za jedno društvo održivog razvoja”, istakla je Adilagić, prenijeli su bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Organizator mostarske konferencije bila je Misija OSCE-a u BiH u saradnji s Koalicijom organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) “Zajedno smo jači” i krovnom organizacijom osoba s invaliditetom Švedske “My Right”.

Konferencija je okupila predstavnike mladih pet koalicija organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom, i to iz Bijeljine, Doboja, Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo i HNK-a.

Predsjednica Aktiva mladih osoba s invaliditetom regije Bijeljina Ivana Stevanović kazala je kako je centralno pitanje položaja mladih osoba s invaliditetom zapravo pitanje njihove aktivacije.

“Moramo naći način da se mlade osobe s invaliditetom aktiviraju u društvo tako da postanu ravnopravne, ali i da društvo prepozna njihovu korist za širu društvenu zajednicu. Osobe s invaliditetom žele biti vidljivi i aktivni članovi društva, a ne pasivni korisnici socijalne pomoći”, kazala je Stevanović.

Dodala je kako se osobe s invaliditetom, nažalost, suočavaju s brojnim izazovima i problemima.

“Visoka stopa nezaposlenosti, neadekvatan obrazovni sistem i migracije, samo su neki od problema. To naravno pogađa sve mlade, nebitno imaju li invalidnost ili ne, ali sve navedeno, uz još neke druge poteškoće poput diskriminacije, u većoj mjeri pogađa osobe koje imaju invaliditet. Ako se mlade osobe s invaliditetom aktiviraju, smatram da će lakše doći do informacija, ostvariti svoja prava koja im po zakonu pripadaju, ali i na neki način osnažiti sami sebe i više cijeniti svoj položaj u društvu. Mlade osobe s invaliditetom sposobni su biti lideri u današnjem društvu”, navela je Stevanović.

O svojim iskustvima govorio je član udruženja “Djeca nade” iz Prozor-Rame i Vijeća mladih u HNK-u Amer Zečić, koji je kao osoba s invaliditetom završio redovnu srednju školu te bio učenik generacije.

“Po završetku srednje frizerske škole počeo sam raditi i vremenom sam sticao klijente koji su bili zadovoljni mojim uslugama i tražili bi da ih ja friziram. Nakon toga sam radio kao konobar, a trenutno sam nezaposlen, ali sam dokazao da mogu raditi. Dajte nam priliku da radimo, a mi ćemo dokazati da to možemo”, istakao je Zečić.

(StarMo)