Naslovnica Mostar Zelenika (HDZ): Ovo je cirkus i igrokaz

Zelenika (HDZ): Ovo je cirkus i igrokaz

424

Mostar — Sjednica Gradskog vijeća Mostar prekinuta je u petak kasno poslijepodne prije drugog kruga izbora mostarskog gradonačelnika. Novi, treći nastavak konstituirajuće sjednice zakazan je za ponedjeljak, 15. februara, s početkom rada u 16 sati.

Nakon što je prije dva dana obavljen prvi krug glasanja za mostarskog gradonačelnika u kojem su najviše glasova dobili Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), danas se trebao obaviti drugi i ako bude potrebno treći krug izbora, ali je na samom početku sjednice BH blok (SDP BiH, Naša stanka) zatražio stanku radi konsultacija vezano za njihov prijedlog da se uvede institut “rotirajućeg gradonačelnika”.

Nakon pauze, koja je potrajala oko sat i po vremena, vijećnica Irma Baralija (Naša stranka) zatražila je prekid sjednice što je i prihvaćeno.

Vijećnici HDZ-a BiH očito su bili nezadovoljni razvojem situacije u Vijećnici. Predsjednik Gradskog vijeća Mostara, Ivan Zelenika nije krio nezadovoljstvo još jednim prekidom zasjedanja.

“Prisustvovali ste još jednom igrokazu u režiji BH Bloka, a vjerovatno i njihovih partnera iz Koalicije za Mostar”, rekao je Zelenika. On je takav razvoj događaja nazvao neprihvatljivim, te je ustvrdio da se želi ispuniti nečije “dječačke ili djevojačke snove, jer je neko sanjao da bi trebao biti gradonačelnik”.

“S građanima grada Mostara se više nećete igrati… jer ovo nije cirkus, ako ste htjeli u cirkus, gospodo, evo na Bišću Polju i ringišpila i tobogana i svega ostalog”, rekao je Zelenika, te je kazao kako ispada da “svako može biti gradonačelnik, samo ne može biti Hrvat”.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH, Slaven Zeljko kazao je da nikakav sporazum nije ponuđen HDZ-u, govoreći o prijedlogu o tzv. rotirajućem gradonačelniku. On je kazao da je takav sporazum nuđen još dok se razgovaralo o Mostarskom sporazumu, ali da je tada zaključeno kako je to neprovodivo, jer treba mijenjati Statut, ali i Izborni zakon.

“U Izbornom zakonu nema rotacije”, rekao je Zeljko, te kazao da cijeli proces izbora gradonačelnika Mostara mora biti završen bez rotacije, te okončati drugi i treći krug izbora gradonačelnika Mostara.

Niko od zvaničnika ostalih stranaka i klubova naroda nije izašao pred novinare u salu u kojoj su pratili zasjedanje, kako bi dali izjavu.

U Gradskom vijeću Mostara najviše mandata ima HDZ BiH – 13, slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) s 11, BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) s pet, Hrvatska republikanska stranka s tri te Prva mostarska partija s dva vijećnika. Lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” ima jedno vijećničko mjesto.

Za pobjedu u prva dva kruga izbora za gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina, dok je u posljednjem krugu izbora dovoljna podrška većine prisutnih vijećnika.

U slučaju izjednačenog rezultata gradonačelnik postaje mlađi kandidat.

(StarMo)