Naslovnica BiH Zdravstvo i korona: Sve više studenata volontira

Zdravstvo i korona: Sve više studenata volontira

196
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Sve više ljekara i medicinskih sestara obolijeva od koronavirusa. Ali i sve više studenata zdravstvenih studija u Sarajevu odlučuje se volontirati u trijažnim punktovima u Domovima zdravlja Kantona Sarajevo.

Motiv im je jedan i svima isti. Jednostavno žele pomoći i građanima i svojim budućim kolegama. Biti humani, što i jeste njihov životni poziv.

– Mi smo budući zdravstveni radnici i nama je obaveza da se žrtvujemo za pacijente i građane – kaže Omer Džekman, budući volonter u trijažnom kampu, javlja FTV.

Omer je treća godina Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu. Raduje se volontiranju u trijažnom punktu, ali i praksi koja mu je veoma bitna u ovom periodu.

– I mojim budućim kolegama je svaka pomoć od velikog značaja. Trijaža je prvi kontakt u ustanovu u koju dolazi pacijent i tu vršimo temperaturu i ispituju se informacije o pacijentu – napominje Džekman, prenosi federalna.ba.

Trenutno se još samo čeka potpisivanje papirologije između domova zdravlja Kantona Sarajevo i dekanese Fakulteta zdravstvenih studija.

– Studenti su se masovno prijavili, njih čak 55 se prijavilo za volontiranje u trijažnim centrima, što je zavidan broj – ističe Nemanja Jovičić, budući volonter u trijažnom kampu.

– Ova vrsta volontiranja nosi veliki rizik sa sobom. Međutim, naša asocijacija i dekanesa se potrudila da sve bude na dobrom nivou kako bi sačuvali zdravlje nas i naših ukućana kojima se vraćamo kući nakon rada – kaže Sara Bećiragić, buduća volonterka u trijažnom kampu.

Studenti će od domova zdravlja dobiti svu potrebnu zaštitnu opremu. Međutim, situacija je sve teža. Pomoć studenata sa zdravstvenih fakulteta je od velikog značaja jer trenutno porodični doktori više od pola radnog dana troše na kontakte s pacijentima u izolaciji.

– Najvjerovatnije ćemo realizirati da dio vježbi oni provedu na takvim poslovima kod nas i da provedu dio stručnog staža. Ti resursi dobrovoljnog rada studenata se svugdje u svijetu koriste, jedino mi imamo ekskluzivnu mogućnost da ne koristimo te resurse – ističe prof. dr. Zaim Jatić, član kriznog štaba JU Dom zdravlja KS-a.

Od početka pandemije, gledajući na ljudske resurse, zdravstvo u Kantonu Sarajevo se nalazi u najgorem stanju. Veliki broj osoblja je zaražen koronavirusom.

– Imamo oko 60 pozitivnih uposlenika u izolaciji, dosta osoblja na bolovanju iz drugog razloga i moram napomenuti da smo mi ušli u kovid sa strahovitim manjkom zdravstvenog kadra, osobito medicinskih sestara – naglašava Jatić.

Studenti su shvatili ozbiljnost situacije, spremni da pomognu u borbi protiv pandemije. Doktor Jatić poručuje da se s pandemijom možemo izboriti samo zapošljavanjem novih zdravstvenih radnika koji se nalaze na birou i to što prije.

(StarMo)