Naslovnica BiH Zdravstveni štab KS: Zadržati zabranu kretanja

Zdravstveni štab KS: Zadržati zabranu kretanja

388

Sarajevo — Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa insistira i traži od Štaba civilne zaštite da na području ovog kantona zadrži u primjeni mjeru zabrane kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina.

Ovakav zaključak jednoglasno je donesen na sjednici Štaba održanoj u subotu, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Ključni argument za zadržavanje ove mjere na snazi pronašli su u činjenici da je tokom dosadašnjeg trajanja epidemije neznatan broj osoba koje pripadaju ovim dobnim skupinama zaraženo koronavirusom.

Članovi Štaba također ističu kako je cilj da se i u narednim sedmicama, kada se očekuje vrhunac epidemije i u Kantonu Sarajevo i dalje zadrži ovako mali broj zaraženih stanovnika iz ovih rizičnih grupa.

Zaključili su i da će, u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, zatražiti od svih poslodavaca oslobođanje od radnih obaveza jednog roditelja u porodicama gdje rade oba, kako bi se on u ovom kriznom periodu mogao posvetiti čuvanju svoje malodobne djece, odnosno djeteta.

Krizni štab je na ovoj sjednici zaključio da je u vremenu dok traje epidemija neophodno centraliziranje svih preporuka i instrukcija upućenih stanovništvu, ali i uposlenim u svim zdravstvenim ustanovama.

Kao referentnu ustanovu u ovom pogledu istakli su Zavod za javno zdravstvo KS, koji će vršiti kontinuirano prevođenje i distrubuciju preporuka i mjera koje nalaže Svjetska zdravstvena organizacija, a koje za cilj imaju uspješno prevazilaženje aktuelne pandemijske krize.

Članovi Štaba su dodatno precizirali i puteve pacijenata, posebno onih koji se upućuju prema Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i to, prije svih, onkoloških i dijaliznih pacijenata.

Date su i preporuke da se nabave i određene količine seroloških testova, jer se do sada javio i značajan broj osoba koje su pozitivne na koronavirus, a nemaju nikakvih simptoma.

Još su jednom naglasili značaj provođenja samoizolacije te, kada je to neophodno i prinudne izolacije, kako bi se preduprijedilo širenje zarazne bolesti COVID – 19.

(StarMo)