Naslovnica Mostar Zdravstveni radnici: “Zadnje upozorenje” vlastima

Zdravstveni radnici: “Zadnje upozorenje” vlastima

415

Mostar — Nekoliko desetina zdravstvenih radnika s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), održali su danas u Mostaru novu protestnu šetnju. Oni su još jednom zatražili potpisivanje novog kolektivnog ugovora, na koji čekaju već dvije godine, te povećanje koeficijenata za obračun plata, što je ranije dobio Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

Okupljeni zdravstveni radnici, uz trube i transparente, tokom protestne šetnje centrom Mostara, zaustavili su se ispred sjedišta Ministarstva finansija HNK-a, gdje su skandiranjem tražili ostavku ministra Adnana Faladžića, zatim ispred obližnje covid-bolnice, gdje su pružili podršku kolegama, te ispred zgrade Vlade HNK-a.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a i član pregovaračkog tima ispred sindikata, Dalibor Vuković, rekao je da su zdravstveni radnici danas pozvali ministra zdravstva Gorana Opsenicu, ministra finansija i premijera HNK-a, Nevenka Hercega, da izađu pred njih i kažu kada će se potpisati kolektivni ugovor.

Vuković je, međutim, ustvrdio kako ključni, odgovorni ljudi „za kolaps u zdravstvenom sistemu HNK“ nisu seni ovog puta obratili zdravstvenim radnicima. On je optužio Vladu HNK da i dalje odugovlači proces pregovora sa sindikatima, te da su za utorak, 9. marta, zakazali novi, širi pregovarački sastanak, nakon što prethodna tri susreta prošlih sedmica nisu urodili plodom.

„Porazno je da taj sastanak nije bio prvi, taj sastanak je trebao biti prvi u nizu, da se pozovu, logično, oni koji finansiraju zdravstveni sistem. Za sve ovo propalo vrijeme, do ovog trenutka, što vlast nije pozvala na takav sastanak, i odmah dogovorili uslove finansiranja i novu verziju kolektivnog ugovora, isključivi krivci su premijer Vlade, ministar zdravstva i ministar finansija“, rekao je Vuković.


On je optužio navedenu trojicu zvaničnika da oni snose odgovornost za sve posljedice štrajka, odnosno za ono „što se događa s našim pacijentima, koji u ovom trenutku najviše pate i koji nemaju odgovarajuću zdravstvenu uslugu“.

Oko 2600 zdravstvenih radnika HNK-a nalaze se u generalnom štrajku od 10. decembra prošle godine. Općinski i Kantonalni sud Mostar su u dva navrata odbijali prigovore Vlade da se štrajk proglasi nezakonitim.

Sindikalci su danas sa protestne šetnje i protestnog skupa ispred zgrade Vlade HNK-a uputili i „zadnje upozorenje“ Vladi HNK, u vezi sa najavljenim širim sastankom u utorak, da se svi koji finansiraju zdravstveni sistem i plate zaposlenih „da se dogovore, da obezbjede dovoljno povećanje plata ili jednu od verzija da usvoje koju sdmo uputili Vladi“. Dalibor Vuković je najavio da će, u protivnom, održati masovni protest pred Vladom.

Predsjednik Sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, Ivica Anić rekao je u vezi s tim da je juče, dan prije štrajka, sindikalce pojedinačno zvala policija, uz upozorenje da će, ukoliko se na protestu okupi više od 30 ljudi, primijeniti silu i prekinuti protestnu šetnju.

Anić je rekao da su ovog puta ispoštovali epidemiološke mjere, međutim, najavio je da će sljedeći put dovesti sve zdravstvene radnike iz bolnica i ostati pred zgradom Vlade.

„Ukoliko policija bude reagirala prema nama i odvela, mi svakako nemamo novca da platimo te kazne, i rado ćemo odslužiti u zatvoru“, rekao je čelnik Sindikata SKB Mostar.

Iz Vlade HNK je u srijedu, 3. marta, saopćeno da će se u utorak (9. marta 2021. godine) održati sastanak svih relevantnih i odgovornih aktera zdravstvenog sistema: osnivača i suosnivača zdravstvenih ustanova – općina, gradova, kantona i Federacije BiH, zavoda zdravstvenog osiguranja, te menadžmenta zdravstvenih ustanova s predstavnicima reprezentativnog Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar, „kako bi se zajednički, uz uvažavanje složene finansijske situacije vezane za pandemiju koronavirusa, došlo do konačnih, za sve prihvatljivih i održivih rješenja“.

Iz Vlade je saopćeno i kako je, zbog krize koju je izazvala pandemija koronavirusa, „ovogodišnji budžet HNK u odnosu na prošlu godinu umanjen za oko 17 miliona KM, a javni prihodi od početka godine manji su za oko 15%“.

Predstavnik Vlade HNK-a, Darko Juka, izjavio je danas novinarima nakon protestnog skupa zdravstvenih radnika, kako Vlada HNK nije direktni poslodavac, te da će na sastanku u utorak prisustvovati i predstavnici ostalih aktera poput Vlade Federacije BiH i bolnica. On je kazao i kako se očekuje da u utorak budu izneseni „kvalitetni argumenti svih strana“.

„I da to bude konačan put postizanju jednoga finalnoga dogovora, koji mora uistinu biti racionalan, razuman i objektivan, uz skladu sa mogućnostima proračuna ove županije“, rekao je Juka.

Oko zgrade Vlade HNK-a, tokom trajanja protesta, bilo je vidljivo pojačano prisustvo policijskih snaga.

(StarMo)