Naslovnica BiH Zdravstveni radnici u KS i dalje u štrajku

Zdravstveni radnici u KS i dalje u štrajku

114

Sarajevo — Oko tri i po hiljade medicinskih radnika, članova Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo povlače se sa trijažnih punktova i nastavljaju sa generalnim štrajkom tokom kojeg će, kako su najavili, primati samo životno ugrožene pacijente.

Prim. dr Edo Selimić, predsjednik Sindikata, rekao je da će medicinari od danas svako jutro od 10,30 do 11 časova izlaziti ispred svojih zdravstvenih ustanova dok sa Vladom Kantona Sarajevo, kako je naveo, ne postignu dogovor o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora na koji čekaju od februara prošle godine.

Selimić je rekao da u nastavku generalnog štrajka medicinski radnici neće napuštati radno mjesto, ali će pomoć pružati samo hitnim slučajevima. Ista je situacija i s radnicima u laboratoriji, radiologiji i drugim odjelima, prenosi BHRT, pozivajući se na Faktor.

Prema njegovim riječima, Sindikat Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) nije u sastavu ovog Sindikata zdravstva, tako da ova odluka ne važi za trijažne punktove ispred te zdravstvene ustanove.

“U ostalim trijažnim punktovima, medicinski radnici će se povući, a doktor će sjediti i raditi trijažu”, rekao je Selimić, te dodao da ne zna kako će se raditi bez medicinskih sestara, laboranata, pravnika, ekonomista, kao i rendgen inžinjera.

Istakao je da postoji pravilnik i poslovi koji se moraju obavljati u slučaju generalnog štrajka, a to je pružanje pomoći hitnim slučajevima, te da neće napuštati svoje radno mjesto jer uvijek postoji mogućnost za hitnom reakcijom.

(StarMo)