Naslovnica Mostar Zdravstveni radnici: Svaki dan ispred Vlade HNK

Zdravstveni radnici: Svaki dan ispred Vlade HNK

508
foto: RSE

Mostar — Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održali su u srijedu još jedan u nizu protesta u centru Mostara, tražeći konačno potpisivanje novog Kolektivnog ugovora i povećanje plata.

Zbog novih epidemioloških mjera u entitetu Federacija BiH, na skupu je učestvovalo dvadesetak zdravstvenih radnika, koji su najprije održali protestnu šetnju ulicama u samom središtu Mostara, te su se zaustavili ispred zgrade Vlade HNK-a, gdje su njihovi sindikalni predstavnici održali konferenciju za medije.

“Do ovog trenutka, Vlada nije učinila ni najmanji korak kako bi udovoljila zdravstvenim radnicima i potpisala s njima Kolektivni ugovor”, izjavio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika u HNK, Dalibor Vuković, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Zdravstveni radnici HNK još od ljeta 2020. godine traže potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, jer je stari istekao prije dvije godine. Zahtijevaju unutar Kolektivnog ugovora povećanje koeficijenata za obračun plata u iznosu od 1,2 boda, kako bi se izjednačili sa povećanjem koje je već ishodovao Sindikat doktora medicije i stomatologije HNK-a.

“Od ovog trenutka, mi smo odlučili u ova tri dana protestovati svaki dan ispred Vlade i donijećemo nove, snažnije mjere, sve dok Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona ne udovolji zdravstvenim radnicima i s njima ne potpiše Kolektivni ugovor”, izjavio je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u HNK, Dalibor Vuković.


On nije precizirao o kakvim se još snažnijim mjerama radi, nakon što su zdravstveni radnici proteklih mjeseci organizirali niz protesta, štrajkova, a postavili su i šator pored zgrade Vlade HNK-a.

(StarMo)