Naslovnica Izdvojeno Zdravstveni radnici HNK stupaju u štrajk

Zdravstveni radnici HNK stupaju u štrajk

266

Mostar — Oko 2400 članova sindikatâ zdravstvenih radnika s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona u četvrtak, 10. decembra, u 8 sati ujutro, stupiće u generalni štrajk.

To je objavljeno jutros na press-konferenciji koju su predstavnici sindikata održali ispred sjedišta Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru.

Dalibor Vuković iz Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK izjavio je kako ni nakon godinu i po dana pokušaja Sindikat zdravstvenih radnika HNŽ-a i Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar nisu uspjeli s Vladom HNK potpisati kolektivni ugovor o pravima i obavezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva.

– Uz sve napore i dobru volju mi teška srca donosimo odluku da 2400 naših članova stupi u generalni štrajk 10. 12. u osam ujutro, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva – kazao je Vuković i dodao kako su podršku dobili i od zdravstvenih radnika Federacije koji će na isti dan održati polusatni štrajk solidarnosti sa zdravstvenim radnicima HNK.

Predsjednik Sindikata ranije je kazao da Vlada i Ministarstvo zdravstva HNK duže vrijeme odugovlače proces pregovaranja i održavanja sjednice mirovnog vijeća te da na taj način “krše sve moguće zakone”.

Naglasio je kako hitni slučajevi neće ostati uskraćeni za zdravstvenu zaštitu, a premijeru Nevenku Hercegu i resornom ministru Goranu Opsenici poručio je kako imaju još vremena do početka generalnog štrajka, ukoliko imaju volje i želje, da dostave svoju verziju kolektivnog ugovora, jer je, kao je rekao, nisu dostavili nikada do sada.

Oni su optužili Vladu HNK i ministra zdravstva HNK-a, Gorana Opsenicu za ignoranstki odnos, izbjegavanje pregovora i razgovora, kao i za neispunjavanje njihovih zahtjeva.

Traže povećanje koeficijenta za obraču plata za 0,5 u prvoj, te još 0,5 u drugoj godini, kako bi se izjednačili sa povećanjem koeficijenta kojeg je još ranije dobio Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

(StarMo)