Naslovnica Mostar Zdravstveni radnici HNK: Generalni štrajk krajem naredne sedmice

Zdravstveni radnici HNK: Generalni štrajk krajem naredne sedmice

264

Mostar — Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona najavili su u petak na novom protestu da bi već krajem sljedeće sedmice mogli stupiti u generalni štrajk.

Po drugi put u osam dana, članovi dva sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) održali su polusatni štrajk upozorenja i mirnu protestnu šetnju ulicama u centru Mostara, te pred zgradom Vlade HNK.

Traže da se, nakon godinu i po dana potpiše novi kolektivni ugovor, koji bi zaposlenima u zdravstvu u HNK, donio povećanje plata.

“Ovdje su danas pred vama predstavnici 2600 zdravstvenih radnika, koji iskazuju svoj protest protiv resornog ministra zdravstva, dr Gorana Opsenice i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, što nas zavlače već godinu i po dana pravnim zavrzlamama, otežući postupak pregovaranja i donošenja novog kolektivnog ugovora, koji znači povećanje plata i dostojanstven rad, da se plate zdravstveni radnici u ovom kantonu, da se poboljša njihov status u društvu”, izjavio je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, Dalibor Vuković.

On je najavio da će, ako i nakon još jednog okupljanja izostane reakcija prozvanih već krajem naredne sedmice donijeti odluku o potpunoj obustavi rada i stupanju u generalni štrajk.

Predstavnici sindikata i danas su optužili Vladu HNK i resornog kantonalnog ministra zdravstva za ignoriranje njihovih zahtjeva.

“Još jednom ponavljam, pregovori su propali. Dva puta mi smo podnijeli inicijativu, oni se nisu ni pojavili na tim pregovorima. Nakon toga smo uputili inspektoru rada, koji je naložio da do 14. 9. moramo početi ponovo pregovore. Taj datum je prošao, mi pregovore nismo ni otpočeli”, kazao je novinarima predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, Ivica Anić.

On je predočio kopiju dokumenta koja dokazuje da je ministar Goran Opsenica već formirao mirovno vijeće za pregovore sa predstavnicima sindikata. Oni tvrde da Vlada se sada zalaže za pregovore kako bi i dalje odugovlačili, “da još uzmu tri-četiri mjeseca”.

Predstavnici sindikata su takođe ustvrdili kako su ispunjeni svi zakonski uslovi za stupanje u generalni štrajk. Najavili su da će obavijestiti i nadležni sud u Mostaru da se Ministarstvo zdravstva “ponaša protivzakonito”, te je na Općinskom sudu Mostar da štrajk prekine, ako je nezakonit.

Sindikati zdravstvenih radnika u HNK traže da se kroz novi kolektivni ugovor regulira povećanje koeficijenata za platu od 0,5 u prvoj godini, te još 0,5 u drugoj godini, kako bi se izjednačili sa povećanjem od 1,2 koje je kroz novi kolektivni ugovor dobio Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a. kazali su da su samo jednom, prije godinu i po dana, dobili povećanje od 0,2 na koeficijent za obračunavanje plate.

(StarMo)