Naslovnica BiH Zdravstveni radnici: “Došli smo do zida”

Zdravstveni radnici: “Došli smo do zida”

197
foto: ilustracija

Banja Luka — “Na izmaku smo snaga, fizičke izdržljivosti, sve nas je manje, došli smo do zida”, poruka je kojom su članovi Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) pozvali građane tog bosanskohercegovačkog entiteta da poštuju epidemiološke mjere.

“Ako i dalje budete učesnici i organizatori porodičnih slavlja, rođendana i svadbi, žurki i privatnih provoda, ako i dalje značajan broj vas odbacuje masku i fizičku distancu, veoma brzo neće biti mjesta za pozitivne sa teškim simptomima”, upozoravaju iz tog Sindikata, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Sindikat je pozvao građane da im da šansu kako bi sačuvali zdravstveni sistem, zdravlje stanovništva i da pruže pomoć onima kojima je neophodna.

U saopštenju se navodi da je situacija dramatična, da su zdravstveni radnici umorni, iscrpljeni, mnogi i bolesni.

“Nosite masku, držite distancu, ne idite i ne organizujte nikakva okupljanja. Vaša maska i vaša distanca, čuva vas, čuva nas, čuva zdravstveni sistem, čuva ekonomije, pa zar je toliko teško da ispoštujete mjere”, apeluju iz ovog Sidnikata uz napomenu da su beskrajno zahvalni svima koji poštuju epidemiološke mjere.

Iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite pozivaju nadležno ministarstvo, direktore bolnica i domova zdravlja, kao i Republički štab za vanredne situacije da pronađu mogućnost i sa Zavoda za zapošljavanje pozovu zdravstveni radnici kao pomoć, te da se dodatno motivišu zaposleni da bi svi zajedno pobijedili kovid, sačuvali zdravstveni sistem i građane.

U posljednja 24 sata na području Republike Srpske, registrovano je 589 novooboljelih od COVID-a 19 i 23 smrtna slučaja, saopšteno je u petak, 6. novembra, iz Instituta za javno zdravstvo RS.

U BiH je do 6. novembra, prema podacima Ministarstva civilnih poslova, registrovano 57.506 zaraženih od početka pandemije, 1.402 je preminulo, čime je BiH druga u regiji po broju zaraženih, odmah iza Hrvatske.

(StarMo)