Naslovnica Mostar Zdravstvene ustanove i epidemija: Kako do rezervnog plana?

Zdravstvene ustanove i epidemija: Kako do rezervnog plana?

239
foto: ilustracija

Mostar — Iz zdravstvenih institucija već danima upozoravaju kako je epidemiološka situacija u vezi sa epidemijom virusa korona u Mostaru sve složenija.

Dnevno se bilježi na desetine novozaraženih osoba, dok sve više građana traži medicinsku pomoć u vezi sa infekcijom koronavirusa.

Podsjetimo, iz Javne ustanove (JU) Dom zdravlja (DZ) Stari grad Mostar su u više navrata upozorili kako su medicinske ustanove, uključujući svakako i taj Dom, preopterećene. Kako smo već pisali, bilježe se i slučajevi zaraze među zdravstvenim radnicima, koji su na prvoj liniji borbe protiv virusa korona, te tako – kako saznajemo – nema ustanove koja ne gubi svoje radnike, što od zaraze sa SARS CoV-2 ili zbog toga što su primarni kontakti već zaraženih.

Povrh svega, zdravstvene ustanove pružaju i redovne usluge zdravstvene zaštite, koje su pružale i šprije izbijanja epidemije.

“Naš obim posla je ostao isti po uslugama koje pacijenti dobivaju i kada nije stanje epidemije. Nažalost, epidemija SARS CoV-2 bukti iz dana u dan i samim tim broj pacijenata u našim službama se uduplao”, komentariše za portal StarMo cijelu situaciju koordinator za covid-19 u JU DZ Stari grad Mostar, Kamil Frko.

Takva situacija, dodaje, zahtijeva svaki dan iscrpan rad u materijalnom, psihološkom, i fizičkom smislu. “Medicinske ustanove su premorene, moraju imati tzv. rezervni plan, a za rezervni plan vam trebaju financijska sredstva”, naglasio je.

U ovakvim uslovima, potreban je povećan broj medicinskih radnika, vozila, medicinske opreme, papirologije, a sve to iziskuje sredstava koja na mjesečnom nivou iznose nekolike desetine hiljada KM, ističu upućeni u probleme funkcionisanja zdravstva na ovom području.

“Medicinske ustanove teško da mogu napraviti rezervni plan sa svojim budžetom. Ako nastavi epidemija rasti ovim tempom, trebat će nam podrška u svakom segmentu, jer vrlo lahko će doći do preopterećenja zdravstva”, još jednom je upozorio Frko.

Podsjećanja radi, iz zdravstvenih institucija zadnjih dana su u više navrata apelovali na građane da konačno počnu sa poštivanjem epidemioloških mjera, kako bi se suzbilo širenje zaraze. Gotovo svakodnevno se mogu vidjeti građani u zatvorenim prostorima, poput kafića, bez zaštitnih maski, te fizičke distance, dok podaci neumoljivo ukazuju na to da sve više obolijeva mlađa populacija.

Pozvali su i institucije vlasti da se aktivnije uključe, te da se pojača rad inspekcijskih organa, kako bi se kaznili svi pojedinci i organizacije koji ne poštuju i ne provode epidemiološke mjere.

(StarMo)