Naslovnica BiH ZDK: 170 hiljada KM za održivi povratak

ZDK: 170 hiljada KM za održivi povratak

335
foto arhiva

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela osam novih odluka o finansiranju projekata podrške održivom povratku u opštinama sredstvima iz budžeta ZDK, za šta je izdvojeno 170.000,00 KM.

“Iz budžeta ZDK je za ovih osam projekata izdvojeno 170.000,00 KM. Vlada je posvećena ravnomjernom razvoju kantona, tako da smo projektima podrške održivom povratku u 2019. godini nastojali da obuhvatimo sve lokalne zajednice. Korist će imati svi građani, a posebno povratnička populacija”, izjavio je kantonalni premijer Mirza Ganić.

Opštini Zavidovići odobreno je 50.000,00 KM kao učešće Zeničko-dobojskog kantona u sufinansiranju projekta “Izgradnja mosta preko rijeke Krivaje u naseljenom mjestu Stog”.

Mjesnoj zajednici Kopice odobreno je 30.000,00 KM na ime sufinansiranja projekta “Izgradnja društvenog doma MZ Kopice u Maglaju – I faza”.

U Opštini Usora Vlada će sa 20.000,00 KM sufinansirati građevinske radove na izgradnji ograde oko mezarja u MZ Alibegovci, zaselak Tokme i postavljanju ulične rasvjete.

Opštini Zavidovići odobreno je 20.000,00 KM za projekt “Izgradnja javne rasvjete na području MZ Dolina-Alići”.

Vlada je Crkvenoj opštini Kakanj odobrila 20.000,00 KM kao pomoć za rekonstrukciju i proširenje prostornih kapaciteta parohijskog doma u sklopu pravoslavne crkve Svetih apostola i Pavla, dok je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Visoko odobreno 10.000,00 KM kao pomoć u obnovi Hrama svetog Prokopija u Visokom.

Medžlisu Islamske zajednice Vareš odobrena su novčana sredstva u iznosu od 10.000,00 KM na ime učešće ZDK u sufinansiranju osiguranja boljih infrastrukturnih uslova: sanacije lokalnog puta prema naseljenom mjestu Karići, izgradnje mokrih čvorova te rekonstrukcije krova na Hajder-dedinoj džamiji u Karićima.

Župi Svete Ane u Žabljaku, opština Usora, odobreno je 10.000,00 KM na ime učešća ZDK u sufinansiranju obnove župne kuće, saopšteno je iz Vlade ZDK-a.

Početkom prošle sedmice premijer Mirza Ganić i ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović su sa federalnim ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Edinom Ramićem potpisali ugovor o udruživanju sredstava za finansiranje projekata podrške održivom povratku.

(StarMo)