Naslovnica BiH Zbog ubistva Lane traži doživotni zatvor u BiH

Zbog ubistva Lane traži doživotni zatvor u BiH

687
Josip Grubeša

Sarajevo — Ministar pravde BiH Josip Grubeša, potaknut nasilnom smrću Lane Bijedić, formirao je radnu grupu u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena i starih.

On je u saopćenju naveo kako je “dužnost države da spriječi ovakve i slične slučajeve u budućnosti”.

“Žao mi je što se morao dogoditi jedan ovako tragičan događaj da bi nas potaknuo da pooštrimo kazne za neka krivična djela, ali smo svakako izvršili više analiza i studija koje su pokazale opravdanim ovakve mjere” – istaknuo je ministar Grubeša.

On je naveo i kako se nada da će BiH odreagirati kao i susjedi u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina “koji potresaju društvo u cjelini, pa i uvesti kaznu doživotnog zatvora, ako je nužno”.

“U BiH je dosadašnjim analizama utvrđeno da nam je kaznena politika iznimno slaba, odnosno da sud prilikom izricanja kazni, ne izriče kazne u visini zakonskog maksimuma nego dapače, ispod zakonskog minimuma. To znači da se u tim slučajevima ne radi o slabim zakonskim rješenjima nego o njihovoj slaboj primjeni, što je u isključivoj nadležnosti sudova i takve odluke se preispituju u okviru zakonski propisane procedure” – rekao je ministar Grubeša.

(StarMo)