Naslovnica BiH Zbog snijega gužve širom BiH

Zbog snijega gužve širom BiH

447

Sarajevo — Snježni nanosi i slaba vidljivost izazvali su saobraćajne gužve u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Obustavljen je saobraćaj za sva vozila na magistralnim putevima Kupres-Šuica i Glamoč-Mlinište.

Zbog popriječenih teretnih vozila otežano se saobraća i na magistralnim putevima Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo) i Olovo-Kladanj (Karaula), prenosi BHRT.

Snijeg koji od jutros neprestano pada, stvorio je saobraćajni kolaps u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Povećan je i broj saobraćajnih nesreća.

Otežano se saobraća na području Pala, Han Pijeska i na Romaniji. Službe za održavanje puteva su na terenu, ali zbog intenziteta padanja nemoguće je očistiti snijeg u potpunosti. Automobili voze izuzetno sporo, a velike probleme stvaraju i teretna vozila koja imaju poteškoće u kretanju.

Iz BIHAMK-a su upozorili da je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca na putevima: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Trnovo-Dobro Polje (Rogoj) i Mokro-Podromanija.

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na ostalim putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Bosne, pa se vozači na ovim dionicama pozivaju na maksimalno opreznu vožnju. Upozorava se i na mjestimično jače udare vjetra, posebno u južnim i jugozapadnim krajevima.

Zbog niskih temperatura moguća je i mjestimična poledica, naročito na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Na putevima u nižim predjelima saobraća se po mokrom kolovozu, a upozorava se na učestale odrone na brojnim dionicama.

(StarMo)