Naslovnica Mostar Zbog “skandaloznog medijskog nastupa”…

Zbog “skandaloznog medijskog nastupa”…

306

Mostar — Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu HNK zahtijevaju od Vlade Hercegovačko-neretvanskog kntona (HNK) hitnu smjenu ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK Gorana Opsenice zbog “skandaloznog medijskog nastupa”.

“Zbog skandaloznog nastupa resornog ministra zdravstva dr. Gorana Opsenice sinoć u programu na jednoj televiziji, a posebno radi vrijeđanja i omalovažavanja zdravstvenih radnika u HNK, tražimo od kantonalne Vlade njegovu smjenu. Sramotno je da ministar Opsenica ima obraza da, nakon toliko naših dopisa, zahtjeva i pokušaja da se sjedne za pregovarački sto u javnom eteru, pokušava poniziti i omalovažiti njihove predstavnike radi njihovog kritičkog odnosa prema njegovom radu na čelu resornog ministarstva i samog njegovog odnosa prema zdravstvenim radnicima. Očekujemo pismeno izjašnjenje Vlade HNK po našem zahtjevu”, stoji u saopćenju Nezavisnog sindikata SKB-a Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK.

Podsjećanja radi, zdravstveni radnici HNK najavili su da će 10. decembra u 8 sati stupiti u generalni štrajk koji će trajati dok se njihovi zahtjevi ne ispune. To su potpisivanje novog kolektivnog ugovora, na koji se čeka godinu i po dana, te povećanje koeficijenta za isplatu plata za po 0,5 u dvije godine.

(StarMo)