Naslovnica Život Zbog podrške Švedske kurdskim oružanim grupama…

Zbog podrške Švedske kurdskim oružanim grupama…

105

Ankara — Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da pogled Turske na ulazak Finske i Švedske u NATO “nije pozitivan”, što nagovještava da bi Turska mogla da uloži veto na ulazak dvije zemlje u NATO, čiji je Turska član.

“Pažljivo pratimo razvoj događaja u vezi sa Švedskom i Finskom, ali nemamo pozitivno mišljenje”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske je svoju izjavu objasnio navodnom podrškom Švedske i drugih skandinavskih zemalja kurdskim oružanim grupama i drugima koje Turska smatra teroristima. On je također optužio Grčku, isto članicu NATO, da koristi taj vojni savez protiv Turske.

Istovremeno, danas je poslanicima švedskog parlamenta predstavljena bezbjednosna analiza švedske Vlade, koja će za premijerku Magdalenu Anderson biti osnova za donošenje odluke o članstvu u NATO.

U ranijem izvještaju švedske Vlade nije bilo preporuka u vezi sa ulaskom u vojni savez. Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je poslanicima da “oružani napad ne može biti isključen” i ukazala na garancije bezbjednosti koje bi NATO ponudio Švedskoj.

Predsjednik i premijerka Finske saopštili su jučer da podržavaju brzo prijavljivanje za ulazak u NATO, prenose federalna.ba i Beta.

(StarMo)