Naslovnica BiH Zbog objave na Facebooku: Nova disciplinska tužba protiv tužiteljice Tadić

Zbog objave na Facebooku: Nova disciplinska tužba protiv tužiteljice Tadić

126
Gordana Tadić

Sarajevo — Ured disciplinskog tužitelja (UDT) pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH) podigao je novu disciplinsku tužbu protiv Gordane Tadić, bivše glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ovaj put se tereti Tadić, da je 19. aprila na svojoj Facebook stranici izjavila da je VSTV na nju vršio pritisak da prebaci sa državnog na kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predmete protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića.

UDT smatra da je takvom objavom “naštetila ugledu tužilačke funkcije”, a ukoliko bude proglašena krivom, Disciplinska komisija VSTV-a joj može izreći kaznu u rasponu od javne opomene do razrješenja sa funkcije.

Tadić je već ranije pravosnažno disciplinski kažnjena u septembru prošle godine, kada je degradirana sa pozicije glavne državne tužiteljice na radno mjesto tužiteljice odlukom VSTV-a, tijela nadležnog da imenuje, razriješava i disciplinski procesuira sudije i tužioce u BiH.

Tada je kažnjena jer je zanemarila svoju obavezu da predmete dodjeljuje tužiocima automatski, putem elektronskog sistema raspodjele, osmišljenog da spriječi nezakonitu manipulaciju krivičnim predmetima.

Osim toga, Tadić je propustila tražiti sigurnosne provjere za osoblje Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima. U tadašnjem procesu je UDT odustalo od treće tačke optužbe u kjoj je stajalo da je Tadić narušila ugled tužilačke funkcije jer je podnijela neosnovan zahtjev da joj se isplati naknada za najam stana.

(StarMo)