Naslovnica Politika “Zbog epidemiološke situacije”: Orban ne dolazi u BiH

“Zbog epidemiološke situacije”: Orban ne dolazi u BiH

128
foto: Twitter

Sarajevo/Budimpešta — Zbog epidemiološke situacije i rasta broja zaraženih korona virusom, premijer Mađarske Viktor Orban odgodio je posjetu Bosni i Hercegovini koja je bila najavljena za 25. januara.

Potvrđeno je to u četvrtak, 20. januara, agenciji Srna iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

“Na poziv predsjedavajućeg Tegeltije, premijer Mađarske trebalo je da posjeti BiH 25. januara, ali zbog epidemiološke situacije u toj zemlji bit će dogovoren drugi termin”, naveli su iz Tegeltijinog kabineta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mađarski premijer boravio je 6. novembra prošle godine u BiH. Tada je posjetio Banjaluku, gdje se sastao sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće političke partije u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Orban se tada u BiH zadržao oko dva sata. Delegacija je nakon slijetanja na aerodrom otišla na radni ručak u restoran u Laktašima, kod Banjaluke, na kojem je osim Dodika bio i Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Kako je tada navedeno, Orbanova posjeta bila je uzvratne prirode, s obzirom na to da je Dodik prethodno boravio u Budimpešti, mađarskoj prijestolnici.

Krajem 2021. najavljeno je da Orban planira pomoći Republici Srpskoj (RS) sa 100 miliona eura, kroz fond koji bi trebalo da bude osnovan tokom 2022. godine, a iz kojeg bi mali i srednji preduzetnici, kao i poljoprivrednici, mogli da izvlače bespovratna sredstva.

Osim financijske podrške, mađarski premijer se suprotstavio i pozivima njemačkih vlasti za sankcije protiv Dodika.

(StarMo)