Naslovnica Politika Zbog dešavanja u RS: Traže vanrednu sjednicu Parlamenta FBIH

Zbog dešavanja u RS: Traže vanrednu sjednicu Parlamenta FBIH

388

Sarajevo — Nihad Čolpa, predsjednik Građanskog saveza i zastupnik GS-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, je zajedno sa kolegom zastupnikom Hasanom Muratovićem podnio inicijativu za održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH povodom, potvrdio je Čolpa za Patriju.

Sjednica se traži zbog nepriznavanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i urušavanja institucija.

“Zabrinjavajuća je najava rukovodstva entiteta RS da neće provesti odluku Ustavnog suda BiH što je onemogućavanje rada institucija Bosne i Hercegovine da provedu zakonske odredbe kojima štite prava na imovinu i urušavanje ustavnog poretka, kao i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Smatramo da Federacijea Bosne i Hercegovine ne treba biti nijemi posmatrač dešavanja u državi.

Prijetnje entiteta RS dolaze nakon što je formirana žandarmerija pri MUP RS, te je potrebno da se sagledaju sigurnosni rizici po FBiH. Mi u FBiH imamo pravno znati šta o antidejtonskom djelovanju rukovodstva entiteta RS misle kreatori Dejtonskog sporazuma, odnosno međunarodna zajednica, kao i kakvi su njihovi daljnji potezi ukoliko se ostvare najave koje dolaze iz RS”, navedeno je u inicijativi koju potpisuju Čolpa i Muratović, prenosi Patria.

(StarMo)