Naslovnica BiH Žbanićka podržala zahtjev Puhala: Dajte “na uvid” spisak ubijene djece u Sarajevu!

Žbanićka podržala zahtjev Puhala: Dajte “na uvid” spisak ubijene djece u Sarajevu!

175
Jasmila Žbanić

Sarajevo — Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić pozvala je nadležne da “dostave spisak ubijene djece tokom opsade Sarajeva kako bi se utvrdio tačan broj o kojem se spekulise ovih dana”.

“Ja neću nuditi pare kao Srđan Puhalo jer smatram da (kroz poreze) sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica (za to svaki mjesec dobijaju platu i do sada su imali priliku objaviti svako ime ubijenog ljudskog bića, datum, okolnosti i mjesto gdje je osoba ubijena i sahranjena ili se vodi kao nestala). Napravljena je knjiga mrtvih koja govori da je u Sarajevu ubijeno duplo manje djece nego što mediji i političari koriste u svojim govorima. Za mene je i jedno jedino ubijeno u Sarajevu ili bilo gdje drugo – previše! Ne razumijem u čemu je problem da dobijemo spiskove na uvid? Izvrstan tekst Edin Ramulić. Srđane, odlično postavljeno pitanje ! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti. Hvala ti”, napisala je Žbanić.

Nakon ove objave na Facebooku uslijedili su komentari od “Sram te i stid bilo”, “Izdali ste prave patriote i djecu patriota i ovo će vam se pamtiti i poslije smrti” do poruka podrške poput “Ulili ste mi nadu da za Bosnu nade ima dok je osoba poput vas i Srđana…Najdublji naklon obom”.

U jednom od komentara Jasmili Žbanić je dostavljen link na knjigu/publikaciju “Posljedice opsade Sarajeva: genocid, urbicid i ekocid” unutar djela “Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995.” u kojoj se navodi da je tokom opsade u Sarajevo stradalo 1.601 dijete, a kroz tabelarni prikaz je navedeno koliko je djece stradalo po ratnim godinama.

Ubrzo je uslijedio odgovor Jasmile Žbanić koja je poručila da u toj knjizi “nema imena ubijene djece, datuma smrti kao ni mjesta gdje su sahranjeni”.

(StarMo)