Naslovnica Politika Završne riječi na suđenju Mektiću i ostalima

Završne riječi na suđenju Mektiću i ostalima

149
DRagan Mektić

Sarajevo — Sud Bosne i Hercegovine za danas je zakazao iznošenje završnih riječi na suđenju bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja prilikom sprovođenja projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je sa 198.454 eura finansirala Evropska unija.

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” iz Sarajeva.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u Bosni i Hercegovini.

Na teret im se stavlja i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

 

(StarMo)