Naslovnica Izdvojeno Završne pripreme za prvu predstavu o Aleksi Šantiću

Završne pripreme za prvu predstavu o Aleksi Šantiću

358

Mostar — Tri pozorišne kuće iz Mostara i Banja Luke: Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar i Narodno pozorište Republike Sprske intenzivno rade na pripremama za predstavu „Što te nema …“ autorice Marijane Aracki, pod režiserskom palicom Erola Kadića, saopšteno je u četvrtak iz Narodnog pozorišta (NP) Mostar.

Po prvi put se realizuje zajednički projekat navedene tri pozorišne kuće, a izvršni producent predstave je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ gradski odbor Mostar.

„Trenutno smo u završnoj fazi priprema, imamo još desetak dana do premijere, a već smo u fazi da radimo probe od početka do kraja komada, bez zaustavljanja, što znači da je sve postavljeno na svoje mjesto i da imamo dovoljno vremena da se uigramo, što je jako važno i dobro. A to se sve dešava upravo zahvaljujući odličnoj saradnji tri pozorišta i prije svega ljudi koji su uključeni u ovaj proces, koje ću sigurno pamtiti po dobroj energiji i novim prijateljstvima koja sam stekao ovdje u Mostaru. A steći nova prijateljstva nije mala stvar“, istakao je glumac predstave Bojan Kolopić, koji u pomenutoj drami igra lik Alekse Šantića.

Riječ je o sasvim novom žanru „sevdah drami“ koja po prvi put u historiji postavlja na „daske koje život znače“ priču o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, o njegovoj nesretnoj ljubavi sa Ankom Tomlinović, ali o i tadašnjem Mostaru. Predstavu karakteriše izvrsna glumačka postava tri pozorišne kuće, kostimi karakteristični za period u kojem se radnja odvija, te sevdah koji se prožima kroz cijelu predstavu i podsjeća nas na duh vremena u kojem je Šantić živio.

O samom značaju ove predstave Kolopić je kazao, „Najznačajnije je naravno to da se radi predstava o Aleksi Šantiću. Kamo lijepe sreće da se više rade predstave, filmovi, emisije i da se što češće sjećamo i ugledamo na velikane poput Alekse, koji su svojim radom zadužili ovaj narod. I da osvijestimo to da smo nažalost skloni tome da ih zaboravimo, naročito kada pogledamo ko su većinom idoli današnjih mladih, ali i starijih generacija. Ako bilo ko nakon predstave dođe kući i dobije želju da pročita pjesmu Alekse Šantića, to je već uspjeh. I to su momenti kada pozorište dobija smisao i kada glumac osjeti značaj svog poziva. Najiskrenije se nadam se će ovaj zajednički rad tri pozorišta biti samo početak jedne dugoročne saradnje, koja će podstaći i druge pozorišne kuće da se još više udružuju i rade zajedno. To je zaista velika stvar za svaki teatar, za svakog učesnika pojedinačno, i naravno za našu publiku.“

U predstavi igraju: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta RS Banja Luka; Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz Narodnog pozorišta Mostar, te Ivan Skoko iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. Scenografiju predstave radi Dragana Purković Macan, a kostimografiju Ivana Ristić.

Premijerne izvedbe bit će odigrane u okviru kulturne manifestacije 100. Šantićeve večeri poezije, i to pretpremijera u Narodnom pozorištu Mostar 11. oktobra, zatim premijera u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar 15. oktobra, a u Narodnom pozorištu Republike Srpske 18. oktobra.

Ulaznice za premijeru u NPM-u su u prodaji po cijeni od 10 KM na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9:00 do 14:00 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: marketing@npm.ba, porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

(StarMo)