Naslovnica Mostar Završeni Dani Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru

Završeni Dani Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru

526
foto: unmo.ba

Mostar — Prezentacijom međunarodnih projekata u kojima je Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru bio partner, a koji su implementirani u 2019. godini, na Fakultetu informacijskih tehnologija u petak je održan posljednji događaj u sklopu obilježavanja 43. godine od osnivanja Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, saopšteno je iz te institucije.

Predstavljeni su 32 projekta mobilnosti u okviru Erasmus+ KA 107 sa Univerzitetima iz Španije, Portugala, Poljske, Rumunije, Turske, Italije, Austrije, Njemačke, Slovenije, Litvanije, Belgije, Nizozemske, Finske i Norveške, 12 bilateralnih protokola unutar Mevlana programa razmjene sa univerzitetima iz Republike Turske i CEEPUS programa. Osam Erasmus+ projekata izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju svojim ciljevima obuhvataju oblasti internacionalizacije, kulturnog turizma, agriturizma, urbane poljoprivrede podsticanja saradnje akademije i industrije, informacionih tehnologija u poljoprivredi, unapređenje master kurikuluma u upravljanju vodnim resursima, arhitekture, objavljeno je zvaničnoj internet-stranici Univerziteta.

Inače, Dani Univerziteta su počeli polaganjem cvijeća na spomen bistu Džemala Bijedića 4. februara, kada je i održan prijem penzionisanih uposlenika Univerziteta.

Prezentacija publikacija u izdanju Univerziteta 2019. godine je održana u četvrtak 6. februara, dok je tokom svečane promocije i dodjele diploma u subotu 8. februara ukupno promovisan 681 diplomant, 522 studenta su dobili diplomu o završenom studiju prvog ciklusa, dok je 159 studenata dobilo diplome magistara struke.

Izlozba slika u vlasništvu galerije Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru je upriličena 11. februara u Centru za kulturu, gdje je takodje održana i Svečana akademija Univerziteta, u srijedu 12. februara.

Prezentacija naučno-istraživačkih projekata je održana 13. februara na Fakultetu informacionih tehnologija.

(StarMo)