Naslovnica Izdvojeno Završen sastanak u Zagrebu: Evo saopštenja iz Vlade RH

Završen sastanak u Zagrebu: Evo saopštenja iz Vlade RH

foto: Vlada RH

Zagreb — U Zagrebu je održan susret predsjednika HDZ-a BiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragana Čovića, predsjednika SDA i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Kako je saopšteno na zvaničnoj internet-stranici Vlade RH, time je nastavljen redovni dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini o političkim i ekonomskim odnosima Hrvatske i BiH.

“Naglašena je čvrsta podrška Hrvatske Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja. Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH”, navodi se u saopštenju.

Kao što je Hrvatska već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u maju 2020., kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te evropska perspektiva jugoistoka Evrope, Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za sticanje statusa države kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, dodaje se u saopštenju.

“Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa”, stoji, takođe, u saopštenju.

Ususret 25. godišnjici potpisivanja Daytonsko–pariškog mirovnog sporazuma, sastanak je bio prilika za sažimanje njegovih postignuća, kao i razgovor o uklanjanju preostalih prepreka koje koče napredak BiH na putu prema EU.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, ekonomskoj saradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljnjem infrastrukturnom povezivanju dvije države, saopšteno je iz Vlade RH.

(StarMo)