Naslovnica Mostar Završen jubilarni mostarski “Street art festival”

Završen jubilarni mostarski “Street art festival”

57

Mostar — U okviru ovogodišnjeg izdanja Street Art festivala, koje je završeno danas, autori iz SAD, Argentine, Španjolske, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine su na više lokacija u Mostaru oslikali murale.

Osim što su uljepšali fasade zgrada, postigli su bitniji cilj i približili građanima i građankama Mostara uličnu umjetnost i smjestili je u svakodnevicu.

“Godinu dana planiramo ovogodišnju produkciju festivala, a pored toga smo cijelo ljeto bili okupirani organizacijom umjetničkih rezidencija i radionica za mlade. Iza nas je mnogo truda, upornog i kontinuiranog rada koji je rezultirao uspješnom realizacijom svih ideja i planiranih aktivnosti. Jubilarno izdanje festivala je bilo posebno emotivno kao i profesionalno iskustvo za sve nas. Nastavljamo već naredni mjesec s novim programima i suradnjama”, javili su organizatori.

Pored oslikavanja murala Festival je ove godine proširio svoje djelovanje, te je uvrstio nove umjetnosti u svoj program.

Posjetitelji svih generacija imali su priliku uživati u trodimenzionalnoj projekciji na Starom mostu kojom je otvoren Festival, slijedio je bogat muzički program, druženje sa susjedima uz kavicu, lutkarske predstave, cirkuski performans te kazališni performans na ulici.

Graffiti vikend, koji je prvi put organiziran u ovolikom kapacitetu, privukao je pažnju svih onih kojima je hip-hop i ulična kultura interesantna, te su grafiteri iz regije crtali grafite u Sjevernom logoru i na još nekoliko lokacija u gradu. Ovom aktivnošću grafiti umjetnost je zvanično postala dio festivala i grafiteri će narednih godina biti uvršteni u osnovni program festivala.

(StarMo)