Naslovnica Život Zaustavljen požar kod nuklearne elektrane

Zaustavljen požar kod nuklearne elektrane

471

Kijev — Veliki požar u šumama oko nekadašnje nuklearne elektrane Černobilj je ugašen, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici, a prenosi agencija Reuters.

U akciji gašenja učestvovale su stotine pripadnika službi za hitne intervencije i korišteni su avioni i helikopteri.

Aktivisti za zaštitu okoline upozorili su dan ranije da požar u blizini lokacije na kojoj se 1986. godine dogodila najveća nuklearna katastrofa donosi rizik od radijacije.

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su registrovani kratkotrajni izboji čestica cezijuma-137 u oblasti Kijeva, južno od elektrane, ali da je nivo zračenja u granicama normalnih vrijednosti i da nisu potrebne dodatne zaštitne mjere.

“Nema otvorene vatre, nego samo dima sa donjeg nivoa šume”, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Vladimir Zelenski obećao je transparentnost u vezi sa ovim pitanjem i da će se tokom dana sastati sa šefom službi za hitne intervencije.

“Društvo mora da zna istinu i da bude bezbjedno”, saopštio je Zelenski.

Požar je izbio 3. aprila u zapadnom dijelu zabranjene zone i proširio se na obližnje šume. Policija je saopštila da je identifikovala lokalnog mještanina starog 27 godina kao osobu koja je podmetnula požar, piše Reuters.

(StarMo)