Naslovnica Sport Zatvorena je najčudnija Olimpijada modernog doba

Zatvorena je najčudnija Olimpijada modernog doba

100

Tokio — Spektakularnom ceremonijom i vatrometom završene su 32. ljetne Olimpijske igre koje su u Tokiju održavane od 23, jula.

Olimpijada je najmasovnije svjetsko sportsko takmičenje na kojem se za medalje u različitim sportovima nadmetalo više od 11.000 sportistkinja i sportista iz cijelog svijeta – javlja BHT.

Danas su završena sva takmičenja i podijeljene medalje najuspješnijim sportistima. Na ceremoniji zatvaranja Olimpijade su dodijeljene medalje najboljim učesnicima maratona u muškoj i ženskoj konkurenciji, a zlatne medalje pripale su kenijskim atletičarima.

Olimpijada u Tokiju će ostati upamćena po načinu organiziranja koji je prilagođen uvjetima pandemije COVID-19, a ponajviše po jednogodišnjem odgađanju i što na tribinama sportskih borilišta nije bilo gledalaca.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach izjavio je da su sportisti u poteklih 16 dana fascinirali i zadivili svijet na Olimpijskim igrama koje su bile bez presedana.

“Žestoko ste se nadmetali na borilištima, ali i zajedno živjeti, što je snažna poruka solidarnosti i mira. Nadahnuli ste nas idejom ujedinjenja sporta“, kazao je Bach.

(StarMo)