Naslovnica Izdvojeno Zatvaranje škola širom Evrope

Zatvaranje škola širom Evrope

470

Sarajevo — Tamne mrlje na karti Evrope koje pokazuju mjesta s visokim stepenom zaraze korona virusom šire se po kontinentu, dok se vlade trude da izbjegnu nove odluke o potpunim karantinima, uvodeći nepopularne mjere i zatvarajući škole, teretane i barove.

Iako se još ne govori o zatvaranju škola, bh. vlasti polako uvode neke od mjera koje su bile na snazi početkom pandemije, javlja N1.

Češka Republika, Belgija i Nizozemska su se pridružile Španiji kao evropska žarišta ponovnog izbijanja Covida. Rusija kao i mnoge druge zemlje prate ovaj uznemirujući trend. Francuska je uvela policijski sat u Parizu i drugim regijama, a planira uvesti i stanje zdravstvene nepogode, olakšavajući put ka novim kontrolama ukoliko bude neophodno, prenosi AP.

Medicinski centri su uglavnom bolje pripremljeni nego tokom prvog vala pandemije. Ali, mnogi medicinski radnici su demoralisani onim što smatraju neefikasno vodstvo vlasti, koje su pokušavale da zaštite javno zdravstvo i ranjene ekonomije.

Evropske zemlje, pa čak i regije unutar tih zemalja, primjenjuju drastično različite strategije. U nekim regijama barovi se smatraju uzgajališta novih slučajeva, dok preko granice ili između gradova, škole se smatraju viralnim kotlovima.

Kompletan teklst je na ovom linku.

(StarMo)