Naslovnica Život Zatražili hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa

Zatražili hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa

273

Washington — Američka kompanija Moderna saopštila je da će danas zatražiti od regulatornih tijela u SAD i Evropi odobrenje za hitnu upotrebu njene vakcine protiv Covida-19, pošto su rezultati nove studije potvrdili da te vakcine daju jaku zaštitu.

Moderna je odmah iza američkog Pfizera i njegovog njemačkog partnera BioNTech u traženju odobrenja da počne vakcinacije u SAD u decembru, prenose federalna.ba i Beta.

Preko Atlantika britanska regulatorna tijela takođe procjenjuju vakcinu Pfizera i vakcinu koju je razvila firma AstraZeneca.

Moderna je razvila svoju vakcinu sa američkim Nacionalnim institutom za zdravstvo, i navela je da je dobila potrebne konačne rezultate preko vikenda koji ukazuju da je njihova vakcina efikasna preko 94 posto. Prije dvije sedmice kompanija je objavila da preliminarni rezultati ukazuju na efikasnost njihove vakcine od 94,5 posto.

Od 196 slučajeva zaraženih Covidom-19 u velikoj američkoj studiji Moderne, 185 su bili učesnici proba koji su dobili placebo, a 11 koji su dobili pravu vakcinu. Jedine osobe koje su teško oboljele, njih 30, uključujući jedan smrtni slučaj, dobilo je placebo, rekao je doktor Tal Zaks, medicinski direktor kompanije.

Moderna je navela da efikasnost vakcine i dobar sigurnosni učinak za sada, sa samo privremenim nus pojavama nalik na gripu, znači da su ispunili zahtjeve koje je postavila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) za izdavanje dozvole za hitnu upotrebu prije nego što se potpuno završi posljednja faza testiranja.

Evropska agencija za lijekove (EMA) je takođe naznačila da je otvorena za brže, hitno odobravanje vakcine.

(StarMo)