Naslovnica BiH Zatražen jednomjesečni pritvor za Meškovića i Nožić

Zatražen jednomjesečni pritvor za Meškovića i Nožić

515
Jasmin Mešković

Sarajevo — Postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo predložila je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić.

“Pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i saučesnike te zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti kazneno djelo”, izjavila je glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva KS Azra Bavčić.

Oni su uhapšeni u ponedjeljak u policijskoj akciji Federalne uprave policije (FUP) “Memori”, koja je izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Akcija je provedena na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U akciji su uhapšeni osobe inicijala J.M. (1967.), S.J. (1978.), S.N. (1987.), M.Š. (1991.), Š.B.(1986.) i M.K.D. (1989.), koje se sumnjiče za krivična djela – udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Bavčić je navela da su za četiri osumnjičene osobe predložene mjere zabrane. Između ostalog, zabrana sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima te mjera redovnog javljanja Policijskoj upravi.

Uhapšenom osumnjičenom Senadu Jusufbegoviću predložena je mjera zabrane obavljanja službene dužnosti.

Jasmin Mešković se sumnjiči da je od jula 2017.godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od njihove prodaje zadržavali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje njihovih ciljeva.

(StarMo)