Naslovnica Izdvojeno Zašto su Srebrenica i Herceg-Bosna tabu teme u Srbiji i Hrvatskoj?

Zašto su Srebrenica i Herceg-Bosna tabu teme u Srbiji i Hrvatskoj?

338
foto arhiva

Prag — Tema najnovije emisije ‘Most’ Radija Slobodna Evropa bila je kakav je odnos vlasti u Srbiji i Hrvatskoj prema ratnim zločinima dvije decenije nakon završetka ratova na području bivše Jugoslavije. Sagovornici su bili dvoje aktivista Inicijative mladih za ljudska prava – Branka Vierda iz Zagreba i Ivan Đurić iz Beograda.

Bilo je riječi o tome da li se u Hrvatskoj mijenja odnos prema zločinima nad srpskim civilima koje je hrvatska vojska počinila u Oluji, ko u Srbiji stoji iza napada ultradesničarskih grupa na pozorišne predstave i skupove gdje se govori o ratnim zločinima, zašto je genocid u Srebrenici zabranjena tema u Srbiji, zašto se u Hrvatskoj ne priznaju presude Haškog tribunala šestorici čelnika takozvane Herceg-Bosne za udruženi zločinački poduhvat, kako je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovao generala Hrvatskog vijeća obrane koji je u Bosni i Hercegovini optužen za ratni zločin, kako pravosuđe u Hrvatskoj izbjegava da sudi zločine koje su počinili pripadnici Hrvatske vojske, da li je Srbija sigurna kuća za ratne zločince, kao i o tome da li izvinjenja političara za zločine doprinose pomirenju ili je to samo puka retorika.

RSE: Čini se da je genocid u Srebrenici tema koja se danas u Srbiji ne smije otvarati. Nije tako uvijek bilo. Radio Televizija Srbije je 2001. godine prikazala BBC-ev dokumentarni film Krik iz groba, sjećam se kako je javnost bila užasnuta kada se 2005. godine pojavio snimak kako pripadnici paravojne jedinice Škorpioni strijeljaju zarobljenike iz Srebrenice, a Skupština Srbije je 2010. godine, u vrijeme kada je Demokratska stranka bila na vlasti, usvojila Deklaraciju o Srebrenici u kojoj se, istina, ne pominje genocid, ali se indirektno priznaje.

Ivan Đurić: Danas je apsolutno nezamislivo da se na javnom servisu govori o Srebrenici na način kako je to bilo 2001. i 2005 godine. Predsjednik Srbije Vučić je pokušao da se predstavi kao neko ko ima želju da o tome progovori kada je 2015. otišao u Potočare, ali se licemjerje tog njegovog gesta pokazalo odmah po povratku, jer se od tada do danas u režimskim medijima samo priča o napadu na njega, a o srebeničkim žrtvama se uopšte ne govori.

Na nezvaničnom nivou postoji grupa ljudi koja pokušava da govori o genocidu, o žrtvama i o odgovornosti Srbije za genocid, ali njih stalno napadaju. Srebrenica je najdelikatnija tema u Srbiji. Svaki razgovor o genocidu u bilo kojoj formi izložen je žestokim napadima sa svih strana. Vlast je uspjela da ubijedi ljude da je razgovor o Srebrenici nepotreban. Stavili smo tačku na svaki razgovor o tome. Ali to ne važi za pripadnike ekstremne desnice koji su veoma glasni u negiranju genocida. Oni vode glavnu riječ. Nas koji se trudimo da govorimo istinu o Srebrenici ušutkuju nasiljem, a vlast to dozvoljava.

RSE: U Hrvatskoj je vjerovatno napravljen pomak kad je riječ o zločinima nad Srbima u Oluji. Ali kad je riječ o zločinima u Bosni i Hercegovini, čini mi se da se ništa ne mijenja. Ne priznaje se presuda Haškog tribunala šestorici čelnika takozvane Herceg-Bosne za udruženi zločinački poduhvat s ciljem etničkog čišćenja na prostoru gdje je bila planirana Herceg-Bosna.

Kad oslobodi Antu Gotovinu Haški tribunal je za vlast u Hrvatskoj dobar, a kad čelnike Herceg-Bosne osudi za ratne zločine, onda je pristrasan. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kaže da nije svako ko je osuđen u Hagu ratni zločinac.

Branka Vierda: Predsjednik Milanović je takođe izjavio u govoru povodom 25 godišnjice Oluje u Kninu da udruženi zločinački pothvat ‘ne trpi detaljniju racionalnu analizu’. U zadnje vrijeme u javnom prostoru se dosta govori o udruženom zločinačkom pothvatu, ali ne na način da bi se prihvatila odgovornost, nego da bi se on izrelativizirao. Tome mogu posvjedočiti i burne reakcije u Saboru kada je zastupnica Katarina Peović govorila o Franji Tuđmanu kao o učesniku udruženog zločinačkog pothvata što je utvrđeno u presudi Haškog suda.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)