Naslovnica Region Zašto se Srbija naoružava?

Zašto se Srbija naoružava?

383

Beograd — „Iznenađenje“ koje je uoči posjete ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua Beogradu najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, izostalo je. Šojgu je u Srbiju došao bez protivzračnog raketnog sistema „Pancir S“, koji je Srbija kupila od Rusije, kako se uoči posjete špekuliralo.

Razloge za to, smatra vojni analitičar i urednik sajta „Balkanska bezbjednosna mreža“ Aleksandar Radić, treba tražiti u Moskvi.

„Vlastima u Beogradu je potrebna slika za javnost, ali Rusi možda ne dijele tu emociju. Možda njima u ovom trenutku nije potreban taj vid marketinga“, kaže Radić i ističe da se naoružanje i vojna oprema kupuju novcem iz budžeta, odnosno da ga plaćaju građani Srbije, piše Radio Slobodna Evropa.

„Ugovor za ’Pancir S1’ je komercijalni, mi smo platili i treba da dobijemo taj sistem za modernizaciju naše vojske, i to je u redu, ali to se plaća narodnim parama. To je sredstvo koje treba da uđe u naoružanje Vojske Srbije, a nije dio nečega što neko može svojatati, pojedinac ili partija, pa da kaže – e mi smo vam jedini za to zaslužni“, pojašnjava Radić.

Posjeta ruskog ministra odbrane Srbiji i sastanci sa zvaničnicima u Beogradu, sa kojih je poručeno da će Srbija i Rusija „dodatno unaprijediti“ saradnju u oblasti odbrane, aktuelizirala je pitanje nabavke naoružanja Srbije iz Rusije, ali i pitanje naoružavanja Srbije i izdvajanja za odbranu.

Taj iznos u 2019. povećan je za gotovo trećinu (28,7 posto), pokazuju podaci iz godišnjeg izvještaja Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS), i to sa 704 na 906 miliona američkih dolara.

Time se, po rastu budžeta odbrane, našla u samom vrhu liste zemalja na evropskom kontinentu. Porast ulaganja u odbranu za više od 20 posto zabilježile su i Sjeverna Makedonija, Bugarska i Slovačka.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)