Naslovnica Mostar Zašto je važno glasati na izborima u Mostaru?

Zašto je važno glasati na izborima u Mostaru?

338
foto arhiva - ilustracija

piše: Faruk Kajtaz

Mostar — Mostar bi pred kraj godine opet trebao na izbore. Velika vijest za ne baš veliki grad. Tebalo je proći čak 12 godina, pa da Mostarci konačno mogu konzumirati aktivno i pasivno biračko pravo, odnosno birati ili biti izabran. U Hercegovini bi kazali: „Doćerali cara do duvara“…

Mali je to korak za ukupne političke odnose u širem, regionalnom, smislu gledanja, ali veliki za grad u kome se predugo vladalo na osnovu nejasnog legitimiteta i bez nekih od najvažnjih poluga vlasti, kako to definiraju osnovni demokratski standardi.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) u srijedu je objavila kako se za glasanje na mostarskim lokalnim izborima prijavilo nešto manje od četiri hiljade birača, koji će to svoje pravo ostvariti van Mostara. Sam po sebi ovaj podatak ne predstavlja neki posebno važan faktor, ali obzirom na broj naših ljudi u „dijaspori“, očito je da se radi o tek simboličnom broju zainteresiranih. Prema nekim procjenama ni njih 10 posto!?

Prilika za snažniji angažman dijaspore je (opet) propuštena, iako se sa tih istih adresa počesto znaju poslati poruke, kako se u Mostaru „nešto konačno mora uraditi“. Ali, izgleda da su društvene mreže i angažman njima jedno, a stvarno stanje i razmišljanje „prosječene dijaspore“ – nešto sasvim drugo.

Možda i Mostar previše očekuje od svoje dijapore, koja je u međuvremenu stekla nova državljanstva i domovine, ali i navike. Dijaspora više funkcionira na principima (m)nostalgije i nekog „starog Mostara“, koji se neće više vratiti, nego na osnovama „nove realnosti“ i grada koji se promjenio i u svakom smislu. I to ne samo ideološkom i političkom. Ali dobro, sada barem znamo koliko Mostar zanima našu dijasporu u političkom smislu, a i to je podatak koga vrijedi znati i ukalkulisati.

Što se tiče Mostaraca, koji (još uvijek) žive u Mostaru, bilo bi dobro kada bi shvatili da se promjene nabolje u gradu mogu ostvariti samo uz pojačani angažman građana, koji ostvaruju svoja glasačka prava i na taj način artikuliraju svoje pojedinične i grupe interese. Zaista bi bila velika šteta kada bi Mostarci propustili priliku izabrati vlast sa što jačim izbornim legitimitetom. I to nakon 12 godina…

U konzumiranju demokratskih pravila i procedura bilo je i biće strančarenja i zastupanja uskih interesa, ali valjda nam je svima, koji živimo u Mostaru u zajedničkom interesu da dobijemo novu vlast nakon što o tome svoje mišljenje iznese što veći broj građana, bez obzira na lične simpatije ili profilacije.

Jedan od izbornih paradoksa kaže da vlast biraju, čak i oni koji ne izlaze na izbore, jer svojom apstinencijom omogućuju onima, koji to redovno čine da budu značajniie zastupljeni u odnosu na realnu- stvarnu snagu.

Zato na izbore treba izaći i dati svoj glas. Nema drugog načina, ako demokratski razmišljamo. Najlošija je opcija ostati po strani, pa kasnije komentarisati i razglabati „kako je to trebalo“.

Zapravo „treba“ sada, da bi bilo bolje ili drugačije sutra.

Glasajte, lijevo u centar ili desno…glasajte isto ili drugačije… glasajte po savjesti ili nejasnom opredjeljenju, samo – GLASAJTE. Pokaže li se interes za izbore u Mostaru, kao i u njegovoj dijaspori, onda na izbore nakon 12 godina, realno, nismo ni trebali izlaziti!

(StarMo)