Naslovnica Politika Zašto je SNSD protiv ravnopravnosti Srba u FBIH…

Zašto je SNSD protiv ravnopravnosti Srba u FBIH…

250
Milorad Dodik - SNSD

Sarajevo/Mostar — Rješavanje pitanja konstitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskom i drugim kantonima moglo je početi i prije nekoliko dana, i to sa državnog Doma naroda. Nije, jer je ova inicijativa oborena. I to upravo rukama SNSD-a, a uz podršku HDZ-a BiH. Razlog ništa manje sraman: sprečavanje da se ista prava traže i za Bošnjake u entitetu Republika Srpska.

Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački, Posavski kanton. Ako se izjašnjavate kao Srbin, pričate srpskim jezikom, a pišete ćirilicom, ovdje to ne možete. Bar ne službeno. Vjerovali ili ne, to su vam omogućili oni koji se predstavljaju kao zaštitnici srpskog naroda. Naime, glasovima SNSD-a, a uz podršku partnera iz HDZ-a BiH, oborena je inicijativa da se srpski jezik i ćirilica uvedu u Ustav kantona, objavila je Federalna televizija.

“Delegati SNSD-a glasaju protiv toga da Srbi imaju pravo na ćirilicu ili da budu ustavom ravnopravno definirani u pojedinim kantonima Federacije. To su apsurdne situacije. To moramo ljudima predočiti ko i kako brani interese građana i naroda u našoj zemlji”, rekao je Denis Bećirović, delegat Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH.

Borba za građanske interese, pogotovo one nacionalne, ponovo će u fokus kada se bude smišljala izborna strategija. Do tada preko ovakvih pitanja olako se prelazi, bez dubljih pojašnjenja. Tako smo iz SNSD-a prvo čuli tek štura opravdanja.

“Ta populistička priča neće riješiti ni srpsko ni hrvatsko ni bošnjačko pitanje nego rad institucija. Dobro bi bilo da je bio danas poziv institucijama da rade svoj posao, a ne da se odgovara zaključcima na zaključke”, kazao je Nikola Špirić, delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda PSBiH.

Kako je jutro kasnije obično i pametnije, i izjave su postale konkretnije. Nema dileme da SNSD želi jednakopravnost Srba u svim kantonima. Pozadina je ipak sporna: morali bi pristati na to da Bošnjaci ostvare ista prava u entitetu RS.

Podsjetimo na dugogodišnji problem: bošnjačka djeca u ovom entitetu ne mogu svoj jezik nazivati bosanski, bar ne u službenim dokumentima. Zbog toga ovu inicijativu u SNSD-u vide kao podvalu.

“Krv bi nam popio s pitanjem: ‘Gdje je bosanski jezik?’ Srbi neće prihvatiti da je bosanski jezik nešto što treba da bude u BiH, a da se zanemari srpski. Mi njima ne zabranjujemo da svoj jezik zovu kako hoće. Ali njima to nije dovoljno. Oni žele da Srbi njihov jezik zovu bosanski, e to ne može. Šta je sljedeće što bi tražili?”, izjavila je Dušanka Majkić, delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda, za Buku, prenosi federalna.ba.

Podrška je, očekivano, stigla i od delegata HDZ-a BiH. Možda nemaju lične interese u ovom smislu, ali imaju u onom koalicionom. Iako je i to čudno, jer Srbi u kantonima pod vlašću HDZ-a BiH, ni u Ustavu nisu konstitutivan narod. No o tome se ne priča dok se zajedno juriša u razgradnju države.

“Takvih će ideja biti od sjednice do sjednice. Međutim, mi smo zauzeli vrlo jasan stav, i sadržaj je bitan i bitno je radi čega se u tom trenutku takve ideje daju”, naveo je Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

Prisjetimo se i ovoga: u odgovorima na Upitnik koje je Čović predao evropskim zvaničnicima govori se i o jednakopravnosti svih građana. Glasanjem na ruku SNSD-u potvrdio je vlastitu nedosljednost.

Naravno, nije Čović jedini kojem su puna usta Evropske unije, a radi suprotno. No, SNSD glasa protiv svega što bi ojačalo državu, pa nas to baš i ne čudi. Pa i po cijenu Srba, jezika i ćirilice u kantonima Federacije, ocjenjuje FTV.

(StarMo)