Naslovnica Izdvojeno Zašto je izlaznost u “istočnom dijelu Mostara” mala!?

Zašto je izlaznost u “istočnom dijelu Mostara” mala!?

1934

Mostar — Mnogi su prije početka lokalnih izbora u Mostaru bili spremni tvrditi da su ovo “istorijski izbori na koje svakako treba izaći u visokom procentu”.

Ali, ukoliko je suditi prema prvim satima izbornog procesa, takvog entizujazma, ipak nema i to ponajprije u izbornim područjima u tzv. “istočnom dijelu grada”!?

Čak i bez nekih prevelikih anketa, odnosno “prostim okom” je vidljivije kako birača ima znatno više u izbornim područjima tzv. “zapadnog dijela Mostara”. Portal StraMo saznaje kako je izlaznost u pojedinim područjima dramatično drugačija!

Šta je razlog što su tokom jutarnjih i prvih prijepodnevnih sati birači u jednom dijelu Mostara, uglavnom ostali kod kuće? Ukoliko je razlog pandemija, za nije ista situacija i u drugim dijelovima grada i zar se na biralištima ne provode stroge epidemiološke mjere?

Možda se radi o nekoj vrstu lijenosti, ali bi to moglo biti jako loše za političko predstavljanje birača u tim dijelovima grada, gdje je mala izlaznost, ukoliko trendovi i dalje ostanu isti.

Jedna od najvažnijih postavki demokratkog procesa je i znatno učešće birača u izborima. Ukoliko izlaznost ostane mala, niko se, kasnije, neće moći opravdati da je mu je “bilo teško izaći na izbore”, ili da “nije imao za koga glasati.

Prije svega, jer je dan kao stvoren za izlazak na izbore, a ni ponuda političkih subjekata nikada nije bila veća, jer se u Mostaru na listama nalazi čak 31 politički subjekt.

Međutim, još uvijek nije kasno da se stigne na glasanje i da bilo čiji glas ne propadne uzalud, odnosno da ne pojača vrijednost glasa iz nekih drugih podrčuja, koja su masovno glasala.

Uostalom demokratija bez masovnog izlaska birača i nema nekog smisla, zar ne?

Zato izađite na izbore. Popravnog ispita neće biti!

(StarMo)