Naslovnica BiH Zašto je gorjela zgrada Razvojne banke u Banja Luci? Požar započeo u...

Zašto je gorjela zgrada Razvojne banke u Banja Luci? Požar započeo u bašti pizzerije…

128

Banja Luka — Neugašena cigareta je najvjerovatnije uzrokovala požar u kojem je 1. maja ove godine gorila zgrada Investicione razvojne banke (IRB) Republike Srpske (RS), saopštilo je Okružno javno tužilaštvo u Banja Luci.

Istragom je utvrđeno da je tinjajući požar započeo u bašti picerije “Corso”, “najvjerovatnije tako što je opušak cigarete zapalio sunđeraste podmetače i drvenu žardinjeru za cvijeće”.

Požar se 1. maja oko 3 sata nakon ponoći razbuktao i proširio vertikalno ka gornjim etažama zgrade, naveli su iz Okružnog tužilaštva.

U utvrđivanju uzroku požara je učestvovalo više institucija RS-a, među kojima su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direkcija policije, Uprava kriminalističke policije, Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, Odjeljenje za trasološka i daktiloskopska vještačenja i vođenje Nacionalnog AFIS registra.

Vještaci su, kako je saopšteno, isključili mogućnost da je požar nastao zbog kvara na elektroinstalacijama i dimnjaku iz ugostiteljskog objekta u prizemlju, koji vodi kroz prostorije IRB-a.

(StarMo)