Naslovnica Izdvojeno Zastava Sjeverne Makedonije pred sjedištem NATO-a

Zastava Sjeverne Makedonije pred sjedištem NATO-a

633
foto: nato.int

Brisel — Zastava Sjeverne Makedonije podignuta je danas popodne pred zgradom NATO u Briselu, čime je svečano označeno njeno zvanično pristupanje toj alijansi kao 30. članice.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je s malom grupom zvaničnika prisustvovao podizanju zastave, ocijenio je da je to kao istorijski trenutak za Sjevernu Makedoniju poslije godina njene posvećenosti i zalaganja za reforme.

“Mi smo se danas ovdje okupili da poželimo dobrodošlicu Sjevernoj Makedoniji u porodicu NATO podizanjem zastave pred našim sjedištem. Tridest zastava se sada zajedno vijori, kao simbol našeg jedinstva i solidarnosti”, rekao je on, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stoltenberg je istakao da je pridruživanja NATO važno za Sjevernu Makedoniju, da je dobro za stabilnost Zapadnog Balkana i za međunarodni mir i bezbjednost.

Zbog pandemije korona virusa, svečanost su posredstvom video-veze iz Skoplja pratili premijer Oliver Spasovski i ministri.

Spasovski je izjavio da je stupanje u NATO najveći uspjeh od proglašenja nezavisnosti zemlje do danas, i istakao da je podizanje zastave “simbol bezbjedne, sigurne i prosperitetne budućnosti” Sjeverne Makedonije.

“Zastava Sjeverne Makdonije ponosno se vije u krugu zastava porodice saveznika u NATO. Put je bio dug, a nagrada koja je stigla danas, kada vidimo našu zastavu pred sjedištem NATO u Briselu, zasliužena je”, ocijenio je Spasovski.

Zastava je istovremeno podignuta i u Savezničkoj komandi za operacije u Monsu u Belgiji i u Savezničkoj komandi u Norfolku u Virdžiniji, SAD.

Sjeverna Makedonija je u petak 27. marta postala punopravna članica NATO. Postupak priključenja NATO počela je u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica.

(StarMo)