Naslovnica Politika Zasjedao HNS BiH: Opet o “legitimnom predstavljanju”…

Zasjedao HNS BiH: Opet o “legitimnom predstavljanju”…

76
foto arhiva

Mostar — Legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda uz omogućavanje aktivnog i pasivnog biračkog prava svim građanima Bosne i Hercegovine je osnovna postavka funkcioniranja političkog i izbornog sustava Bosne i Hercegovine – zaključeno je na današnjoj sjednici HNS BiH u Mostaru.

Poručeno je i kako bi “pokušaji širih izmjena Aneksa IV. – Ustava Bosne i Hercegovine ugrozili natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti koje su Ustavni sud BiH i Europski sud za ljudska prava izdvojili kao ustavni meritum i ključni političko – pravni i institucionalni temelj BiH”.

Dodaju iz HNS BiH i da “potpisani Sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u Mostaru sadrži ključne odredbe reforme izbornog zakonodavstva i u potpunosti štiti i jača odrednice Washingtonskog i Daytonskog-pariškog sporazuma”.

Iz HNS BiH još,između ostalog, poručuju da “ograničene ustavne promjene ne smiju voditi ka derogiranju Ustava i onemogućiti konstitutivnost naroda u izboru svojih legitimnih političkih predstavnika”.

Pokušaji brisanja „etničkog prefiksa“ predstavljaju grubo kršenje Aneksa IV. kojim bi se omogućila potpuna diskriminacija, majorizacija i nametanje političkih predstavnika u ključnim institucijama – Predsjedništvu BiH i Domovima naroda koji i jesu dizajnirani na način da sva tri naroda uživaju zajamčena ustavna prava – navodi se u saopštenju nakon zasjedanja.

(StarMo)