Naslovnica BiH Zasjedao CIK: Odgoda lokalnih izbora sasvim izvjesna

Zasjedao CIK: Odgoda lokalnih izbora sasvim izvjesna

187
foto arhiva

Sarajevo — Završena je sjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), na kojem su razmatrani problemi u provedbi Lokalnih izbora 2020. godine, koji su raspisani za 4. oktobra ove godine.

CIK BiH je ranije “ukazivao na probleme nastale zbog činjenice da još nije usvojen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, u kojem bi trebala biti osigurana sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora u BiH”.

Irena Hadžiabdić kazala da odgoda izbora “ne smije biti neograničena”, te da uputstvo CIK-a treba prilagoditi datumu prilagođenih izbora. U najcrnjem scenariju, da sredstva ne budu osigurana, izbori će, rekla je, biti ugroženi, ali CIKBiH neće biti odgovoran.

– Ako sredstva ne budu osigurana, mi ćemo biti u stanju samo pripremiti ono što smo uradili zahvaljujući sredstvima iz privremenog finansiranja. Nećemo imati privremene biračke spiskove niti ćemo moći potpisati ugovore s dobavljačima – rekla je, između ostalog, Hadžiabdić.

Ahmet Šantić kazao je da je sada evidentno da će “termin izbora morati biti pomjeren”.

– Volio bih da je ovo posljednja odluka kojom se pomjeraju izbora, mada ako se ovako nastavi ne isključujem mogućnost treće odluke, ali ne želim od nje – rekao je Šantić.

Stjepan Mikić istakao je da je “jedino rješenje finansijska nezavisnost Centralne izborne komisije i da se nikada više ne dogodi slična situacija”.

(StarMo)