Naslovnica Region Zasjedali makedonski i bugarski historičari…

Zasjedali makedonski i bugarski historičari…

178

Skoplje — Makedonski i bugarski historičari nisu postigli napredak oko pitanja o revolucionaru Goce Delčevu, iako je na stolu bilo nekih novih ideja oko njegovog lika i djela.

Goce Delčev je bio revolucionar i ideolog koji se borio se za političku samostalnost Makedonije protiv njenog priključenja Bugarskoj krajem 19. stoljeća. I Makedonci i Bugari ga smatraju svojim narodnim junakom.

Mali napredak je postignut u dijelu udžbenika o srednjem vijeku. U odnosu na svece Ćirila i Metodija, postignuta je saglasnost da su oni sveslovenski i kršćanski prosvjetitelji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Članovi Bilateralne multidisciplinarne komisije o historijskim i obrazovnim pitanjima između Republike Sjeverne Makedonije i Republike Bugarske su dogovorili novi sastanak do kraja godine i još pet susreta u toku iduće godine, izjavili su nakon dvodnevne sesije u Skoplju kopredsjednici Komisije Dragi Đorđiev i Angel Dimitrov.

“Ima malih koraka prema naprijed i to je za mene važno u ovom trenutku. Proces razgovora se nastavlja, sa svim teškoćama i osjetljivim temama koje su na stolu. Molim za strpljenje i veću empatiju prema nama i kolegama iz Bugarske, da bi mogli diskutirati o ovim pitanjima sa što manje emocija i tenzija. Samo tako se mogu prevazići ove stvari”, rekao je kopredsjednik sa makedonske strane Dragi Đorđiev.

Njegov bugarski kolega Angel Dimitrov je istakao da nije bilo riječi o makedonskom jeziku. To je tema o kojoj trebaju razgovarati lingvisti, odgovorio je on na novinarsko pitanje.

Komisija je zasjedala nakon pauze od godinu dana, zbog pandemije izazvane korona virusom i parlamentarnih izbora u S. Makedoniji.

Formirana sa ciljem da se nađe zajednički jezik za prevazilaženje razlika između dvije zemlje u odnosu na neke historijske događaje.

(StarMo)