Naslovnica BiH Zasjeda Parlament FBiH – Na “tapetu” Budžet za iduću godinu

Zasjeda Parlament FBiH – Na “tapetu” Budžet za iduću godinu

420
foto: arhiva

Sarajevo — Za danas je zakazana redovna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta.

Dan kasnije po zasjedanju Predstavničkog doma na kojem je, među ostalim aktima, odobren Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za iduću godinu.

Za operativnost budžeta je potrebna i saglasnost Doma naroda, a dodatni uvjet je da ga oba nivoa prihvate u istom tekstu. Budžet FBiH za iduću godinu predložila je Federalna vlada u skladu s budžetskim kalendarom, u iznosu 4.954.392.401 KM. U odnosu na 2019. godinu, to je iznos veći za 83 posto ili za 2,25 milijardi KM.

Osnovni razlog za ovo povećanje je integracija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet FBiH, čiji finansijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Izmjenama Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o budžetima u Federaciji BiH, koje je u srijedu odobrio Predstavnički dom, a danas će, zajedno s budžetom, biti na dnevnom redu i Doma naroda, predviđeno je da Zavod PIO/MIO dobije status budžetskog korisnika.

Ako budžet i navedene zakone izglasa i Dom naroda, prihodi od uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, od 1. januara će biti sastavni dio budžeta Federacije i uplate doprinosa po tom osnovu će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

(StarMo)